Škandinávsky dizajn: Tipy ako zariadiť detskú izbu

Škandinávske bývanie je synonymom minimalizmu, funkčnosti a neutrálnych farieb. Je to jeden z najobľúbenejších trendov moderného interiéru. Škandinávsky štýl si pre svoju jednoduchosť, útulnosť a presvetlenosť získava rodičov, ktorí chcú v tomto štýle zariadiť izbu svojim deťom. Preto, ak očakávate prírastok do rodiny alebo plánujete rekonštrukciu detskej izbičky a neviete ako ju zariadiť, prečítajte si niekoľko tipov, ako začať.

detskaizba%20skandi

1. Zamerajte sa na neutrálne farby

Škandinávsky dizajn interiéru je známy svojimi minimalistickými farebnými paletami. V typickej škandinávskej izbičke sú steny často natreté bielou farbou, aby vynikol nábytok a ostatné prvky. Pri zariaďovaní preto klaďte dôraz na použitie farebnej palety, ktorá zahŕňa odtiene šedej, bielej, hnedej a čiernej, aby ste pre škandinávsky dizajn izby vytvorili čistý a upokojujúci účinok.

2. Vyberte funkčný nábytok 

Do detskej izby v severskom štýle vyberte moderný nábytok s čistými líniami a zaoblenými hranami. Stavte na jeho funkčnosť a praktickosť. Pri výbere nábytku sa rozhodnite pre multifunkčné kúsky, ako sú napríklad detské postieľky, ktoré sa dajú ľahko upraviť podľa veku dieťatka, alebo rovno na pohovku pre staršie dieťa. Veľkou prednosťou severského štýlu je jeho nadčasovosť. Výnimkou by preto nemal byť ani ostatný nábytok, ktorý bude vyzerať moderne aj po mnohých rokoch. 

postielka_amstel

3. Kľúčom je správne osvetlenie

Severský dizajn a prirodzené svetlo idú ruka v ruke. Veľké okná prepúšťajú dostatok slnečného žiarenia a jednoduché farebné odtiene pomáhajú priestor opticky zväčšiť a presvetliť. Ak Vám však chýba prirodzené svetlo, dobré osvetlenie interiéru je ďalšou skvelou vecou! Nespoliehajte sa však len na jednu lampu na strope, ale použite rôzne doplnkové svietidlá.

4. Pohrajte sa s detailmi 

Ako už bolo spomenuté, škandinávsky dizajn interiéru je o jednoduchosti. Preto, pokiaľ ide o zariadenie izbičky nezabudnite na vzory, rôznorodé textúry a kvetiny. Biele plochy stien ozdobte štýlovými obrázkami, plagátmi alebo girlandami v kontrastných farbách. Interiér môžete zútulniť aj pomocou vankúšov, detských prikrývok či kobercov z prírodných materiálov. Pri výbere hračiek uprednostňujte ekologické, ručne robené hračky.

multifunk postielka