5 zásad ako dodržiavať bezpečnosť dieťaťa pri spaní

Počas dňa deti ohrozuje množstvo nebezpečenstiev, no rozličné riziká ich neobchádzajú dokonca ani počas spánku. Predstava, že bábätkám, ale ani starším deťom sa v posteli nemôže nič stať, je mylná. Za všetko stačí spomenúť krkolomné pády z postieľky, bolestivé zaseknutia rúk a nôh medzi priečky postieľky či udretia o tvrdé hrany postele. Predíďte týmto nepríjemným skúsenostiam a prečítajte si, ako ochrániť svoje ratolesti účinnými prostriedkami.

spanie dieťaťa

1. Zabráňte zaseknutiu ručičiek alebo nožičiek

Hniezda alebo mantinely do postieľok pre deti sú praktickými pomôckami na zamedzenie priameho styku dieťaťa s drevenými priečkami postieľky. Mäkká vrstva okolo dieťaťa navyše zabraňuje úniku tepla a udržiava vytvorené telesné teplo v jeho blízkosti. Zároveň sú výbornou pomôckou, ktorá ochráni deti pred skotúľaním alebo pádom. Deťom umožňujú hniezda bezpečný spánok a navyše zamedzujú riskantnému prestrkávaniu ručičiek a nožičiek pomedzi tyčky postieľky

2. Ochráňte deti pred modrinami

Detské postieľky s ohrádkou sú veľmi praktické a zabraňujú malým deťom, najmä batoľatám, aby vypadli z postieľky. Často sa však stáva, že deti sa nechtiac udrú o hrany alebo priečky takejto postieľky a porania sa. Aj v takomto prípade však vieme odporučiť praktické riešenie. Minimalizujte riziko úrazu jednoduchým spôsobom tak, že zabezpečíte všetky tvrdé hrany detskej postieľky pomocou mäkkého mantinelu.

Mantinel do postieľky Albero Mio zaisťuje pohodlie a bezpečnosť dieťatka a navyše aj skvele vyzerá. Okrem toho, že zabráni prístupu studenému prievanu až k dieťatku, pružná výplň vo vnútri mantinelu zmierni jeho prípadné nárazy do priečok postieľky. Takto ho spoľahlivo ochráni pred možným úrazom.

3. Zamedzte vypadnutiu drobčekov z postelí

Mriežky či ohrádky na postieľkach malých detí nie sú len tak na okrasu. Zabraňujú drobčekom, aby počas spánku, ale i po prebudení vypadli z postieľky, takže rodičia ich môžu bez obáv uložiť na spánok. Veľkou výhodou sú detské postieľky so sťahovacím bokom, ktoré pomáhajú šetriť chrbát rodičov pri ukladaní detičiek do postieľky. Takéto postieľky sa dajú použiť aj ako detská postieľka k posteli, takže svoj malý poklad môžete mať blízko seba aj počas noci.

4. Vytvorte priestor pre bezpečný spánok aj u starších detí

Zlé sny či zvýšená aktivita počas spánku môžu viesť k bolestivým pádom z postele dokonca aj u starších detí. Nedovoľte, aby sa deťom niečo stalo a namontujte im na postele praktické univerzálne bariérky, ktoré ich ochránia pred vypadnutím. Zábrany, resp. detské postele s bariérkou typu Mix, nijako nenarušia celkový vzhľad detskej izby a vy budete mať istotu, že dieťa z postele nevypadne.

Neustále padajúci vankúš z postele je síce otravný, no pokiaľ sa z postele skotúľa aj dieťa, následky môžu byť ďaleko horšie. Pritom stačí tak málo a deti môžu spať pokojne a nerušene od momentu, ako si večer ľahnú do postele až do chvíle, keď sa ráno zobudia. Praktické zábranky na posteľ, ako je zábranka Monna, sú vhodné pre deti už od 18 mesiacov až do veku 5 rokov. Jednoducho sa namontujú, ľahko sa s nimi manipuluje a sú nenáročné na údržbu.

5. Predíďte poraneniam o tvrdé hrany bariérok

Aj väčšie deti sa môžu udrieť o okraj postele, stačí, ak sa počas spánku prudšie obrátia alebo sa pri zobúdzaní budú chcieť trochu ponaťahovať. Riziko, že by sa dieťa mohlo poraniť o roh postele alebo o drevenú tyčku bariérky je pomerne vysoké, preto neváhajte a použite praktický penový chránič na bariérku vo veselých farbách. Chrániče môžete zladiť vo farbe stien izby či nábytku, prípadne môžete skombinovať chrániče vo viacerých farbách a použiť ich po celom obvode postele, takže budú slúžiť aj na pohodlné opretie pri sedení na posteli.i.Predchádzajúce