Ako zariadiť malú detskú izbu?

Malá detská izba je často frekventovanou témou, ktorá býva najmä rodičmi vnímaná ako problémová. Dizajnéri a architekti majú však na zariaďovanie detskej izby malých rozmerov iný pohľad. Izbu síce reálne nedokážu nafúknuť ani oni, no vedia, ako sa dá naplno využiť potenciál takejto miestnosti.

24645_multifunkcna-detska-postel-smart

Útulná a zároveň veľkorysá? Bez praktického nábytku to nepôjde

Hovorieva sa, že začať treba od podlahy. V našom prípade si však myslíme, že ak budete chcieť premeniť detskú izbu na dizajnérsky skvost a zároveň nebudete chcieť zvádzať boj o každý centimeter, musíte začať práve pri nábytku.

Dôvody sú jasné. Nábytok do veľkej miery zodpovedá za celkový vzhľad miestnosti, no neodškriepiteľným faktom je aj to, že práve nábytok zaberá v interiéri najviac miesta. Pri veľkých izbách nepodstatná skutočnosť, pri malých hotová tragédia. Nie je totiž nič horšie ako nábytkom zaprataná detská izba, v ktorej sa má problém otočiť dieťa s hračkou, nieto rozbehnutá mama s vysávačom pri upratovaní.

Snaha o čo najefektívnejšie zužitkovanie priestoru je teda logická. Úložného priestoru nie je nikdy dosť a týka sa to panelákových bytov rovnako, ako rodinných domov. Problém s úložným priestorom môžu vyriešiť detské skrine a regály, no pri zariaďovaní detskej izby stojí za osobitnú pozornosť ešte jeden špecifický druh nábytku, ktorý má pre dieťa význam z viacerých stránok. Reč je o posteliach, ktoré sa starajú o kvalitný, ničím nerušený spánok dieťaťa, no ak sú vhodne zvolené šetria miesto v detskej izbe a prispievajú k udržiavaniu poriadku.

Posteľ do malej detskej izby   

V súčasnosti si u nás môžete zakúpiť stovky rôznych detských postelí. Uvedomujeme si, že tak široký sortiment dokáže narobiť pri rozhodovaní vrásky na tvári. Preto sme z aktuálnej ponuky postelí vybrali 3 tipy, ktoré sa bez akýchkoľvek kompromisov uplatnia v detskej izbe malých rozmerov.

Ak teda premýšľate ako zariadiť malú detskú izbu, určite by ste mali zvážiť multifunkčné poschodové postele. Multifunkčné poschodové postele budú vyhovovať menším školákom i dospievajúcim tínedžerom. Čo je však z nášho pohľadu rovnako dôležité, multifunkčné postele sa postarajú nielen o komfort, ale aj o úsporu miesta. Pridanou hodnotou postelí je bohatý úložný priestor.

Vynikajúcou odpoveďou na estetické i praktické požiadavky malej detskej izby môže byť tiež vyvýšená posteľ alebo poschodová posteľ s prístelkou. Vyvýšená posteľ neobmedzuje deti pri hre a navyše ponúka priestor na učenie v podobe písacieho stola umiestneného pod posteľou. Poschodová posteľ s úložným priestorom má viaceré spoločné črty s multifunkčnými posteľami. Rovnako ako multifunkčné postele dokáže poskytnúť miesto na spanie a poteší aj praktickou priestrannou zásuvkou v spodnej časti. Jediným rozdielom je absencia funkčných skriniek, ktoré však v prípade potreby ľahko nahradíte vhodným modelom komody.

Hra farieb dokáže divy

Každý máme sny a predstavy o vlastnom bývaní. Tie vaše však nemusíte pri zariaďovaní detskej izby silou mocou nútiť svojim deťom. Týka sa to samozrejme farebnosti stien i interiérových doplnkov. Ružová farba pre dievča a modrá pre chlapca môže vyhovovať batoľatám a predškolákom, no pri starších deťoch nemusí takáto kombinácia farieb sláviť úspech. Nehovoriac o tom, že pre malé detské izby existujú aj vhodnejšie odtiene.

Najlepšie výsledky dosiahnete použitím širokej škály bielych,  svetlých zelených a fialkastých odtieňov. V rozmerovo malej izbe vám však dobré služby preukáže aj kombinácia bielej farby so spomenutou modrou farbou. Teplé alebo až krikľavé odtiene červenej, žltej alebo oranžovej miestnosť opticky zmenšujú a v konečnom dôsledku nie sú vhodné ani pre hyperaktívne deti. Nízku detskú izbu opticky zväčšíte svetlými tapetami s vertikálnymi pásmi, v malej izbe použite svetlé tapety s drobnými vzormi.

Zrkadielko, zrkadielko, povedz že mi ...

Zrkadielka zohrávajú dôležitú úlohu nielen v rozprávkach. Pri optickom zväčšovaní priestoru sú tiež nenahraditeľné. Zrkadlá v menších detských izbách umiestené napríklad na posuvných dverách skríň budia pocit väčšieho priestoru. Dorým tipom na optické predĺženie kratšej detskej izby je umiestnenie zrkadla na zadnú, nasvetlo vybielenú stenu. Kreativite sa samozrejme medze nekladú, podobný efekt dosiahnete umiestnením zrkadla nad komodu.