Ako zariadiť detskú izbu štýlovo a za pár eur?

Existuje množstvo rozličných nápadov na zariadenie detskej izby. Stačí si len prelistovať katalógy nábytku alebo pohľadať v našom e-shope - nájdete naozaj čokoľvek. Prinášame nábytok od princeznovského, cez pirátsky štýl až po dizajnové vybavenie pre tínedžerov. Čo však v prípade, že máte vyhradený menší rozpočet na detskú izbu? Ukážeme vám, ako zariadiť detskú izbu prakticky a ešte pritom ušetriť.

Ako zariadiť detskú izbu štýlovo

Detská izba v neutrálnych farbách stien a nábytku

Už pri voľbe farby do detskej izby sa vyhýbajte ostrým, krikľavým alebo príliš výrazným odtieňom. To znamená, že červená detská izba pre dievča či svietivá oranžová detská izba pre chlapca rozhodne nie sú farby, aké patria na stenu.

Prvým dôvodom je ten, že dieťa sa v detskej izbe bude nielen učiť, hrať, či pracovať, ale tiež odpočívať a dráždivé farby by ho mohli rušiť a podvedome znepokojovať. Rovnako však netreba zanedbať ani druhý dôvod, ktorý berie do úvahy fakt, že výrazné farby sa môžu dieťaťu rýchlo zunovať. O pár rokov neskôr si bude prosiť zmenu = ďalší nový nábytok.

Ak teda netúžite po skorej prerábke, poohliadnite sa po jemnejších, neutrálnejších odtieňoch, ako to môžeme vidieť aj pri detských izbách Happy. Moderná izba môže byť i biela, zachádzajúca do rôznych odtieňov smotanovej, bledožltá, svetlohnedá, béžová či v pastelovom odtieni zelenej a modrej.

kontr

Pre dosiahnutie farebného kontrastu a oživenie celej izby stavte na výraznejšie farebné doplnky v podobe pestrých vankúšov, koberčekov, lámp, kvetináčov či obrázkov na stenu. Na rozdiel od stien alebo nábytku ich môžete kedykoľvek odstrániť a nahradiť inými. Tým lacno docielite čiastočnú alebo úplnú zmenu výzoru detskej izby.

Dobrou investíciou je aj tzv. rastúci nábytok

Deti rastú ako z vody a ani sa nenazdáte a stolička, z ktorej im ešte donedávna hompáľali nohy, bude primalá. Navyše, neprimeraný nábytok má nesmierny vplyv na vývin detskej chrbtice a vzpriamené držanie tela. Nemusíte však kupovať vždy nový a nový nábytok len preto, aby ste svojim deťom zaručili optimálne podmienky. Stačí, ak zainvestujete do kvalitného rastúceho stola a rastúcej stoličky raz, a výhody z neho budete čerpať ešte dlhé roky po jeho kúpe. Rastúci nábytok tak poskytuje deťom pri používaní potrebný komfort a nezaťažuje pritom rodičovskú peňaženku. 

Detská postieľka i detská posteľ v jednom štýle

Ďalšou pomôckou pri úspornom, no pritom kvalitnom a štýlovom zariaďovaní detskej izby je vyberanie nábytku z kolekcie, ktorá sa dá obmieňať podľa toho, ako dieťa rastie. Príkladom je detská izba Sofia, mimoriadne funkčná a prispôsobivá kolekcia nábytku do detskej izby, v ktorej sa nachádza detská postieľka, detská posteľ, písací stolík a ďalšie užitočné doplnky do detskej izby.  P

Postupom času, ako dieťa rastie, tak nebudete musieť meniť kompletne celý nábytok len preto, že potrebujete dokúpiť nový stolík či vymeniť posteľ a pôvodný nábytok sa k starému nehodí. Rovnako vás nebude trápiť ani to, že nábytok, ktorý rastie s vaším dieťaťom, je už nemoderný. Vrcholne nadčasový a jednoduchý dizajn nábytku dodá akémukoľvek interiéru nádych atraktivity, ktorý sa ani rokmi nestráca.

A ešte naša rada na záver – nepodľahnite pokušeniu a krásnym fotkám „vyčačkaných izieb“ na Instagrame. Vaše dieťa nepotrebuje všetko okamžite. Ľanový baldachýn, suchý bazén s guľôčkami a šmýkačkou, drahé záclony či detské stany sú častokrát zbytočným luxusom.

Riešením je aj postupný nákup. Nemusíte kupovať kompletné zostavy detského nábytku a veci, ktoré dieťa okamžite nevyužije. Kúpte len to nevyhnutné (posteľ/postieľka, skriňa, stolík). V prípade, že sa situácia neskôr zmení, tak dokúpite regál na hračky, komodu a iné kusy nábytku.