Triky na účinné vyčistenie koberca bez námahy. Skončite s tepovaním!

Na udržanie čistoty vo vašom koberci nepotrebujete míňať desiatky eur na rôzne čističe. Je úplne jedno, či je váš koberec drahý perzský kúsok, alebo len nejaký behúň zo stavebnín doslova za pár drobných. Vyčistiť ich dokážete doma s použitím prostriedkov, ktoré nechýbajú v žiadnej kuchyni.

Triky na účinné vyčistenie koberca bez námahy.

Koberce nemusia byť útočiskom nečistôt

Veľa ľudí odstraňovalo koberce zo svojich domácností preto, lebo sa nedajú vyčistiť tak dobre, ako napríklad laminátová podlaha či klasická keramická dlažba. Je to, samozrejme, dobrý dôvod. Za posteľou alebo za veľkou skriňou sa často upratuje aj po niekoľkých rokoch. V koberci sa tak krásne mohli množiť roztoče a usadzovať prach.

Soľ či ocot na čistenie koberca?

V dnešnej dobe už sa množstvo nábytku robí na nožičkách, a napríklad také nočné stolíky bývajú aj závesné. Ľudia sa opäť húfne vracajú ku kobercom, avšak nie na pokrytie celej miestnosti. Výber šikovného detského koberca na hranie alebo behúňa môže vylepšiť váš byt na nepoznanie. Na ich čistenie vám postačí len soľ, ocot alebo sóda.

Odstránite škrvny aj zápach

Všetky tieto veci sú vhodné aj na pravidelné čistenie. Ocot je potrebné zmiešať s vodou aspoň v pomere 1 ku 4, aby nebol príliš agresívny a koberec nezničil. Odstránite s ním aj skutočne zažraté škvrny a nepríjemný zápach. Soľ a sóda bikarbóna vám pomôžu odstrániť prach a mechanické čiastočky. Vmasírujte ich do koberca kartáčom, nechajte chvíľu pôsobiť, aby na seba naviazali nečistoty a následne povysávajte. 

Koberec s dlhým vlasom

Aj koberce s dlhým vlasom môžete čistiť podobnou metódou.Tie však napriek tomu dokážu pohltiť viac nečistôt. Opäť na to existuje veľmi jednoduché riešenie, a tým je vyčesávanie. Koberec s dlhým vlasom vždy môžete najprv vyčesať vhodným hrebeňom, čím sa zbavíte množstva spletených nečistôt a vrátite mu pôvodnú krásu.

Dôkladné vysávanie je na nezaplatenie

Na záver vám odporúčame jedno – kúpte si poriadne výkonný a kvalitný vysávač. S tým môžete detailne povysávať z vášho koberca aj zadupané vlasy.

Posledný trik na záver: Pri vysávaní používajte čo najmenší nástavec, aby ste vždy vysávali plným výkonom len pár centimetrov štvorcových. S vytiahnutím vlasov vám pomôže opäť hrebeň, ale pokojne aj vaše vlastné prsty.