Údržba pohovky: Ako sa starať o látkovú či koženú sedačku?

Kúpili ste si vysnívanú pohovku a stalo sa to, čo ste pravdepodobne čakali. Vaše dieťa malo na nej malú nehodu po ťažkej večeri, vám sa vylial pohár s vínom, pes sa rozhodol sedačku označkovať a manžel poškriabal poťah gombíkom na rifliach. A to všetko behom prvej hodiny, však? Nebojte sa, máme pre vás niekoľko tipov, ako ju udržiavať fit.

Ako sa starať o látkovú či koženú sedačku?

Pohovky vyžadujú starostlivosť

Každá jedna pohovka alebo kreslo sa vám odvďačí dlhoročnou službou v prípade, že sa o ňu budete adekvátne starať. Starostlivosť začína už pri montáži pohovky. Je dôležité, aby všetky diely pasovali, aby žiadny spojovací kúsok nechýbal, čo by mohlo spôsobiť nestabilitu a časom vznik vŕzgania vašej sedačky.

Látkové sedačky

Na škrvny na textilných poťahoch je ideálnym pomocníkom obyčajný ocot. Zrieďte ho s vodou v pomere 1 ku 4, aby nebol príliš silný a agresívny. Pomocou handričky alebo kuchynskej hubky ho jemne vmasírujte na miesto, kde vznikol nežiaduci fľak. Ocot sa postará o nepríjemný zápach a zároveň navráti sedačke pôvodnú farbu.

Kožené sedačky

Koža je mimoriadne odolný materiál, no treba sa o ňu vedieť starať. Mali by ste sa zmieriť s tým, že koža na sebe nesie určité vrásky od používania. Kožené konské sedlá, puzdrá nožov, opasky aj kanady a rôzne ďalšie produkty sú vystavované vode, potu, slnku a iným vplyvom a vydržia slúžiť celé roky. Sedačka vám vydrží rovnako dlho, no časom možno niekde chytí nejakú patinu. Na jej čistenie vám postačí obyčajná vlhká handrička.

Pri koženej sedačke si dajte pozor najmä na mechanické poškodenie, nakoľko je veľmi ťažké akokoľvek opraviť vzniknutú dieru. Textilné sedačky sa dajú zašiť, no nikdy to už nebude vyzerať bezchybne. Špeciálnou kategóriou sú pohovky pre deti. Tie sú často vyrobené tak, aby odolávali rôznym útokom od vašich milý ratolestí. Ak chcete ochrániť vašu pohovku a neviete deti prinútiť, aby sa na nej nehrali, skúste použiť nejakú hraciu podložku, alebo aj obyčajnú deku či posteľnú plachtu.

Tak látkovú alebo koženú pohovku?

Koža aj textil majú svoje výhody aj nevýhody. Oveľa dôležitejšie je to, či je sedačka drevotriesková alebo z masívu. Pri povrchovej úprave rozhoduje kvalita materiálu a nie jeho typ. Či už si vyberiete koženú alebo látkovú, naučte sa o ňu správne starať a obe vám budú určite slúžiť celé roky.