5 vecí, na ktoré musíte myslieť pri výbere nábytku na zavesenie

Zavesný nábytok vyzerá naozaj skvele. Najmä v kúpeľni, ale aj v iných častiach domov a bytov sa pod ním navyše oveľa lepšie udržuje čistota, keď vám pri umývaní a vysávaní nezavadzajú nohy. Predtým, než si však vyberiete takýto nábytok, mali by ste zvážiť niekoľko dôležitých premenných. 

zavesny-nabytok

Nábytok na zavesenie a váha

Ak sa rozhodnete zavesiť napríklad nočný stolík, nemusíte si robiť starosti s jeho váhou, keďže na jeho uchytenie postačia pokojne aj dve skrutky. Väčšie kusy nábytku, ako nejaká masívna skrinka pod umývadlo (na ktorej navyše bude možno ešte dekoračná doska, umývadlo, batéria a podobne) však musí mať úchytných bodov určite viac. Dbajte aj na to, aby ste ju pri používaní nezaťažili až príliš alebo aby sa na ňu neštverali deti. 

Aj klasický nábytok treba pripevniť

Vysoké vitríny, skrinky, police, ale aj nižšie komody, ktoré si kúpite v obchode s nábytkom, sa často dodávajú s jednou hmoždinkou, plieškom v tvare L alebo U a skrutkou navyše. Tieto súčiastky slúžia na to, aby ste mohli poskladanú skriňu pripevniť aspoň jednou skrutkou o stenu, kde bude opretá. Rovnako sa upevňujú aj regály. Zabránite tak nehodám v prípade, že sa budú nábytok dočahovať vaše deti. Nábytok, ktorý je pripevnený o stenu, na seba nikdy nezhodia.

Pozor na kabeláž

Pri vŕtaní dier do stien si dajte pozor na elektroinštaláciu, rozvody vody alebo rozvody kúrenia. Ak nemáte fotografie zachytávajúce hrubú stavbu s naťahanými rozvodmi pred kompletážou povrchovej úpravy stien, použite skúšačku. Takýto prístroj vám zapožičia každý ochotný elektrikár a nájdete s ním v stene všetky káble. S lepším prístrojom nájdete aj spomínané trubky.

Aký typ steny máte?

Máte kvádrové, betónové, tehlové steny? Alebo steny s dutinou a minerálnou vlnou, ktoré sú prekryté len hliníkovým profilom a sadrokartónom? Do betónu sa naozaj zle vŕta, popolček sa ľahko rozsype a tenké drevené alebo sadrokartónové steny s dutinou zase príliš dobre nedržia. Práve preto je dôležité venovať pozornosť aj poslednému bodu tohto článku.

Vyberte správne zápustné kolíky (hmoždinky)

Aj spomínaná tenká steny s dutinou môže poslúžiť dobre v prípade, že použijete správne zápustné kolíky. Tento názov je spisovným ekvivalentom pre často používané hmoždinky. Opýtajte sa v najbližšom obchode pre kutilov, aké zápustné kolíky vám odporučia do konkrétneho typu stenu. Do dreva idú iné ako do tehly, no do dutiny existujú špeciálne úchyty, ktoré sa po zaskrutkovaní skrutky vzadu roztvoria a pevne zachytia zo zadnej strany dosky. Pri montovaní závesného nábytku tak žiadny typ steny nie je prekážkou.