Nábytok v štýle minimalizmu alebo menej je niekedy viac

Minimalizmus je vo svete bytového dizajnu už celé roky. Veľké množstvo všakovakých ozdôb, gýčov a doplnkov si pomaly hľadá cestu z našich obývačiek do kontajnerov a nahrádzajú ich vkusné a jednoduché kúsky v menšom počte. V dnešnom článku si o minimalizme a jeho súvislosti s nábytkom povieme viac.

minimalizmus1

Čo je to minimalizmus a ako sa dostal k nábytku?

Význam minimalizmu už vychádza zo samotného názvu tohto štýlu. Ide o snahu mať v domácnosti čo najmenej kusov nábytku, najmenej skombinovaných farieb a čo najmenej rôznych „záhybov“ a prevedení. Preferujú sa bledšie farby, rovné plochy, ostré hrany a hladké finiše stien aj dekorov nábytku. Povolená je najmä biela, šedá ale používajú sa aj jemné dekory dreva. Minimalizmus má svoje korene v Ázii a najviac v Japonsku. Tradičné japonské príbytky sa aj dnes vyznačujú minimálnym množstvom nábytku a iných doplnkov, pričom často pôsobia ako nezariadené.

Minimalizmus pre váš dom

Ak sa rozhodnete pre minimalistický štýl, mali by ste na to myslieť ešte niekoľko mesiacov pred výberom nábytku a podmieniť tomu aj výber farieb na steny, zárubní či podlahových krytín. Minimalizmus však neznamená, že sa musíte vzdať nejakých svojich obľúbených vecí. Je to skôr umenie toho ich vhodne skryť do nábytku a mať stále uprataný dom či byt.

Minimalistický nábytok

Typickým zástupcom minimalizmu je biela farba a čo najmenej rôznych ozdôb. Obyčajný biely regál sa hodí snáď do každej izby od detskej cez spálňu až po obývačku a nikdy nebude pôsobiť rušivo. Veľkým zástupcom minimalistického nábytku je každý jeden kúsok s dvierkami, ktoré nemajú úchyty. Napríklad komoda alebo vitrína s push systémom nijako nenarúša priestor a vidíte len prednú bielu dosku.

Minimalizmus bez nábytku

Ak by ste naozaj chceli taký byt, aký vidíme na obálkach japonských magazínov o bývaní, dbajte na  výber vstavaného nábytku. Ten však nie je možné umiestniť vždy tam, kde by sme si to želali. Opäť ho však dokáže nahradiť vkusný nábytok s minimalistickým štýlom, ktorý navyše vyjde výrazne lacnejšie.

Doplnky a minimalizmus

Veľká polička alebo komoda a na nej jeden jediný kvet, jedna jediná soška, alebo len jedna malá sviečka? Áno aj to je minimalizmus. Zabudnite na zbierku kameňov z dovolenky, na 40 magnetiek na chladničke a na všetky tie sošky a vázičky, čo vám ľudia priniesli na kolaudácie. Uschovajte ich pekne niekam na dno kartónovej krabice na povale alebo v pivnici a vyzdobte si vašu obývačku jedným alebo dvomi doplnkami, ktoré na seba strhnú všetku pozornosť.