Provensálsky štýl: Čo je preň typické a aký nábytok doň patrí?

Provensálsko je oblasť na juhovýchode Francúzska a okrem iných vecí, ako napríklad nádherné pláže či chutné víno a koreniny, sa preslávilo aj štýlom nábytku a domových dekorácií. Ak sa vám provensálsky štýl páči, prečítajte si, ako ho môžete napodobniť aj vo vašej domácnosti.

provensalsky

Provensálsky štýl

Pre aplikáciu provensálskeho štýlu nemusíte prerábať celý váš byt. Stačí vhodne vymeniť niekoľko doplnkov a váš príbytok okamžite naberie provensálsky nádych. V provensálskom štýle prevláda farebná keramika, živé kvety (napríklad levanduľa je úplne výborná voľba), prútené košíky a celkovo prírodné materiály. Rozhodne nič nepokazíte ani vankúšmi na pohovke či starým rádiom, ktoré je ako vystrihnuté z minulej doby.

Prevládajúce farby

Provensálsky štýl sa v súčasnosti vyznačuje modernými bledými odtieňmi. Obyčajná biela komoda s provensálskymi prvkami, ako je napríklad frézovanie na dvierkach, je typickým zástupcom tohto štýlu. Rovnako výrazné v provensálskom štýle býva aj drevo alebo rôzne drevené dekory. Žiaduca býva aj staroružová farba, ktorú využijete napríklad pri závesoch.

Vidiecke prvky

Regál alebo vitrínka v kuchyni plní v provensálskom štýle nielen dizajnovú, ale aj funkčnú úlohu. Skutočný provensálsky štýl pripomína vidiecky štýl, ktorý na Slovensku prevládal v polovici minulého storočia. Ak vlastníte chalupu so starším vybavením a nábytkom, po jeho renovácii získate cenné prvky pre vašu provensálsku kuchyňu či obývačku.

Nožičky alebo lemy

V provensálskom štýle nábytku prevláda ešte jeden nenápadný prvok, ktorý však neujde žiadnemu bystrému oku. Všetky nábytky majú nožičky alebo lemy. Najčastejšie ide o nožičky, ktoré sú súčasťou vonkajších dosiek komody či vitrínky. Lemy zase naopak siahajú až po zem a pripomínajú podlahové lišty.

Tip na záver

Provensálsky štýl v interiéri najlepšie vynikne vtedy, ak je miestnosť uprataná, vyvetraná, za oknom môžeme poču vtáčiky a ideálne je, keď v nej rozvoniava čerstvo upečený koláč. Nezabúdajte, že nestačí len vizuálny dojem. Musíte opantať všetky ostatné zmysly, aby ste si doma naviedli tú pravú vidiecku francúzsku atmosféru.