Ako správne prať posteľnú bielizeň?

O správnom výbere pracieho prostriedku, najlepšej značke pračky a najvoňavejšej aviváži nás každý deň presviedčajú rôzne firmy v reklamách. Ako však dôkladne vyprať posteľnú bielizeň, zbaviť sa fľakov, no zároveň zabezpečiť, aby sa nezničila?

postelna bielizen

Koľko posteľnej bielizne potrebujete?

Koľko by ste mali mať doma posteľnej bielizne? Niektorí ľudia zastávajú názor, že na štandardnú manželskú posteľ vám v podstate stačia dva páry obliečok a dve veľké plachty. Pri vymieňaní posteľnej bielizne každých 7 dní a predpoklade, že pranie a sušenie trvá 2 dni, tieto dve sady jednoducho len rotujete. Mať doma desať a viac sád posteľnej bielizne sa naozaj neoplatí. Ak by ste chceli rotovať všetky, tak po 10 týždňoch nebudú svieže a voňavé v skrini ani jedny.

Výber pracieho prostriedku

Výber pracieho prostriedku by nemal závisieť od najukričanejšej reklamy ani od najfarebnejšieho obalu. Prací prostriedok si vyberajte vždy podľa toho, z akého materiálu je vaša posteľná bielizeň vyrobená a akej je farby. Na čiernu, bielu a farebnú bielizeň je potrebné iné zloženie pracieho prášku. Inak sa perie hodváb, inak zase bavlna. Ak si nie ste istí výberom pracieho prostriedku, radšej sa poraďte priamo v drogérii. 

Koľko stupňov?

Pri výbere pracieho programu, a teda aj teploty prania, sa vždy riaďte v prvom rade pokynmi priamo na posteľných obliečkach. Ak je pri nich maximálna teplota 40 stupňov, rozhodne ju neprekračujte. Pozor si dajte aj na sušenie v sušičke, ktoré je síce praktické a bielizeň vytiahnete von voňavú a rovno ju môžete poskladať do skrine, no jej životnosť sa naozaj výrazne skracuje. Sušenie na vešiaku bude vždy šetrnejšie k akémukoľvek textilu.

Ako odstrániť fľaky?

Pot, odumreté kožné bunky a bežná ľudská „špina“ dokážu na posteľnej plachte narobiť naozaj nepekné žlté fľaky. Existuje množstvo rád na ich odstránenie, ako pranie v slanej vode, v octe či v kyseline citrónovej, ktoré však môžu bielizeň nenávratne poškodiť. Bezpečnou metódou je však použitie sódy bikarbóny. Stačí, ak bielizeň ručne zaperiete v studenej vode so sódou a necháte cez noc odstáť. 

Aby boli obliečky mäkké

Mäkké a voňavé obliečky získate vtedy, ak použijete dostatočne kvalitný prostriedok s avivážou alebo pridáte do pranie aviváž sami. Ak máte aj samostatnú sušičku bielizne (kombinácie s práčkou nie sú príliš obľúbené pre rôzne neduhy), pri zvolení vhodného programu vytiahnete bielizeň voňavú, horúcu a hebkú. Rovno ju môžete poskladať do skrine alebo obliecť na paplóny a podušky a tešiť sa na večer, keď sa budete môcť zvaliť do postele.