Hľadáte meditačné vankúše? Poradíme vám s výberom

Meditačné vankúše sa v posledných rokoch medzi ľuďmi tešia čoraz väčšej obľube. Okrem toho, že plnia estetickú funkciu vďaka rôznorodým farbám a motívom, ktoré sú na nich vyobrazené, vo veľkom množstve bytov sú naplno využívané na rôzne formy oddychu. Čo všetko by ste o nich mali vedieť a aké k nim existujú alternatívy?

meditacne vankuse

Meditačné vankúše – čo to je?

Meditačné vankúše sa dnes používajú ako jedna z pomôcok na meditáciu. Ich účelom je v prvom rade esteticky zapadnúť do celého konceptu vášho miesta na meditáciu – spolu s dekoráciami, kobercom, soškami či sviečkami. Veľkostne je dekoračný vankúš s priemerom okolo 50 cm určený na sedenie pre jednu osobu a tvar je takmer vždy kruhový.

Potrebujete ich na meditáciu?

Nie, nepotrebujete. Ich použitie na meditáciu je vhodné najmä pre starších ľudí, ktorí majú problém so sedením na studenej či tvrdej zemi a aby mohli sedieť v bdelom stave s rovným chrbtom, potrebujú k tomu trochu pomôcť. Práve tieto vyvýšené vankúše (ktoré veľmi pripomínajú takzvané kojace vankúše a dajú sa po rozložení použiť ako mantinel v detskej postieľke), poskytnú dostatočnú oporu pod zadok, no nenarušia celý koncept meditácie v sede.

Kde všade sa používajú

Meditačné vankúše si našli množstvo nových úloh aj medzi ľuďmi, ktorí nemajú k tejto činnosti žiadny vzťah. Používajú sa napríklad miesto stoličiek pri sedení "na zemi" vo východných kultúrach (kde sa takto stoluje pri hlavných jedlách dňa), ale aj v obľúbených chillout zónach v moderných zamestnaniach či obchodných domoch. V neposlednom rade sú skvelým doplnkom napríklad aj do detskej izby, obývačky či spálne.

Alternatíva: sedacie vaky

Ak sa vám meditačné vankúše až tak nepáčia, no hľadáte niečo podobne praktické, určite sa poobzerajte po klasických sedacích vakoch, z ktorých mnohé majú tvar aj veľkosť práve spomínaných meditačných vankúšov. Sedacie vaky rôznych veľkostí a tvarov vo farbách celého spektra sú neodmysliteľnou súčasťou každého útulného kútika na čítanie doma či vo verejných priestoroch.

Rozkladacie detské kresielka

Vhodnou alternatívou k meditačným vankúšom sú aj rozkladacie kreslá, ktoré sú rovnako komfortné, no po rozložení fungujú ako praktický matrac pre návštevu, či pre niekoho, kto si po  dlhom a únavnom sedení potrebuje trochu zdriemnuť. :- ) Objavte aj vy čaro meditačných vankúšov, sedacích vakov či rozkladacích kresiel a vytvorte si doma vlastnú oázu pokoja.