Drevené dekorácie – štýly, ktoré si zamilujete

Drevené dekorácie sú veľmi obľúbenou alternatívou pri výbere rôznych ozdôb do nášho bytu alebo domu. Hodia sa do obývačky, do spálne, ale aj do predsiene, kuchyne či dokonca do kúpeľne. Ako by ste si mali vyberať jednotlivé drevené dekorácie a ako ich v ideálnom prípade zladiť aj s ostatnými prvkami vo vašej domácnosti?

drevene dekoracie

Drevené dekorácie – pôvod

Premýšľali ste niekedy nad tým, kde sa vlastne vzal trend drevených dekorácií? Tento spôsob zdobenia je rovnako starý, ako prvé primitívne jaskynné príbytky našich predkov. V tej dobe boli dekorácie výhradne z prírodných materiálov – drevo, kameň či kosti ulovených zvierat, a okrem estetickej funkcie často plnili aj duchovnú – mali odháňať zlých duchov, či naopak priniesť do osady hojnosť jedla. Často mali drevené dekoračné predmety aj rituálnu funkciu pri žehnaní lovcom alebo privolávaní dažďa. Drevené dekorácie sa zachovali až do dnešnej doby a stále patria medzi top doplnky, ktoré nájdete vo vkusne zariadených domácnostiach.

Tradičné drevené dekorácie

Ak máte dom alebo byt zariadený v tradičnejšom duchu – napríklad vo vidieckom rustikálnom štýle alebo dokonca vlastníte drevenú chatu či zrub, skvelou drevenou dekoráciou môže byť aj fujara, valaška alebo črpák. Niekedy ľudia používajú aj väčšie veci, ako napríklad drevené vidly na stene. Neváhajte sa inšpirovať v iných starých domoch či skanzenoch, takýto dom si môžete zariadiť naozaj výnimočne a zároveň historicky presne. Drevené a autentické dekorácie možno nájdete aj v stodole či na povale starého domu.

Moderné domy

Pri moderných domoch volíme často jemnejšie odtiene dreva a modernejšie typy dekorácií. Môže ísť napríklad o rôzne skulptúry či drevené sošky, ktoré svojim minimalistickým dizajnom skvele zapadajú do celkového konceptu obydlia. V detských izbách sú mimoriadne obľúbené napríklad rôzne handmade LED lampičky, ktorých základ taktiež tvorí drevo.

Univerzálne drevené dekorácie

Už ste niekedy videli tie obrovské drevené nástenné hodiny? Je to presne ten typ drevených doplnkov, ktoré sa hodia vždy a všade. A vedeli ste, že si ich doma dokážete vyrobiť aj sami? Stačí vám funkčný motorček z hodín, ktorý vybavíte väčšími ručičkami a zavesíte ho do stredu vybranej steny. Jednotlivé číslice alebo len body miesto číslic si vyrobíte z dreva a zavesíte okolo motorčeka. Pri vyrábaní cifier sa naozaj fantázii medze nekladú.

drevene hodiny

Dekorácie zlaďte s nábytkom

Nezabudnite, že drevené dekorácie by mali ladiť aj s vaším nábytkom. Snažte sa nekombinovať rôzne dekory drevotriesky a typy dreva. Do bytu s bledými odtieňmi nábytku môžete použiť 1-2 výraznejšie kúsky, no ostatné by mali byť tiež bledé. Pri tmavom nábytku zase bledé dekorácie môžu pôsobiť príliš rušivo.