Farba detskej izby a vplyv na vaše dieťa

Vyberáte farbu do detskej izby pre váš očakávaný prírastok alebo pre staršie deti? Čo všetko je pri výbere farby dôležité? Môže mať nesprávny výber farby vplyv aj na náladu dieťaťa, prípadne na jeho energiu pri písaní domácich úloh či učení? Pozrite sa spoločne s nami, aké farby sú pre detské izby najvhodnejšie.

detska-izba-farba

Farba detskej izby

Farba detskej izby rozhodne nemusí korešpondovať so zvyškom bytu alebo domu. Či už máte modernú novostavbu alebo tradičný rustikálny domček, práve detská izba je tou jednou miestnosťou v dome, ktorá môže tvoriť úplne iný svet. Môže v nej byť iná podlaha, rozprávkový detský nábytok, úplne iná dekorácia, a samozrejme, aj iné farby stien. Nezabúdajte, že je to detská izba, nie vaša.

Trendy pre detské farby

Ak sa pozriete napríklad na detské izby ratolestí slovenských aj zahraničných influenceriek, ktoré sa nimi často už počas tehotenstva chvália na svojom Instagramovom účte, určite si všimnete, že v izbách dominuje zlatá, sivá a béžová farba. Tieto farby sú často kombinované s pastelovou modrou alebo pastelovou ružovou, a to podľa toho, aké pohlavie bábätka očakávajú. Spomínané farby sú však už na prvý pohľad depresívne a chladné, nech sú akokoľvek moderné a trendy.

Správna práca so svetlom

Aby detská izba nepôsobila ako kobka, základ by určite nemali tvoriť chladné ani pastelové farby. Rozhodne nič nepokazíte klasickou bielou farbou, ktorá sa môže vhodne skombinovať s oranžovou, zelenou, ružovou, červenou, ale pokojne i modrou farbou. Takáto výrazná farba  môže byť použitá na jednej alebo dvoch stenách izby. Snažte sa vybrať odtieň, ktorý je teplý, no na druhej strane izbu príliš opticky nezmenší. Obľúbené sú práve prvé dve spomenuté, oranžová a zelená, ktoré sú navyše neutrálne a môžete ich použiť v chlapčenskej aj dievčenskej detskej izbe.

Nálada a emócie farieb

Každá farba, ale aj osvetlenie v miestnosti, dokáže v človeku vyvolať určitú emóciu alebo náladu. Tma, ktorá nás má nastaviť na spánok, sa dá docieliť aj závesmi. Zbytočne tmavé miestnosti však z človeka naozaj vysávajú energiu. Budete sa cítiť bez energie a dokáže vám to dokonca aj pokaziť náladu rovnako, ako sychravý deň. Naopak, svetlé farby a dostatok denného (aj umelého) svetla dokáže človeka nabudiť a dodať mu elán do každodenných činností – pre vaše deti to môže byť napríklad spomínané štúdium alebo písanie domácich úloh. Určite sa vyhnite farbám ako šedá, hnedá, vínová či ťažká modrá alebo zelená. Čierna by mala byť vylúčená úplne, na tú bude dostatok času, keď prídu vaše deti do puberty.

Kombinácia s nábytkom a doplnkami

Vybranú farbu do detskej izby je vhodné skombinovať aj s nábytkom (s detskou posteľou či zostavou stolíka a stoličky), ale aj s doplnkami, ako sú svietidlá, zrkadlá, koberce a podobne. Nezabudnite, že detská izba môže vyzerať detsky a nežne, no pritom aj moderne, napríklad pri použití dreva, ktoré je svetlé a zároveň teplé. Dnes sa dajú do detskej izby kúpiť aj roztomilé drevené doplnky, ako napríklad nočné lampičky v tvare zvieratiek.