Čalúnené postele – spoznajte ich výhody

Čalúnené postele rozhodne nevyšli z módy – práve naopak. Rôzne moderné drevené postele sa kombinujú s čalúnením, ktoré zdobia vzory všetkých tvarov a farieb. V dnešnom článku sa pozrieme na hlavné výhody čalúnených postelí, ale aj na dôvody, prečo by takáto posteľ rozhodne nemala vypadnúť z vašej voľby.

calunene-postele

Čalúnené postele

Najväčšou výhodou čalúnenej postele je jej mäkčené čelo. Takmer všetky čalúnené postele majú čalúnené v prvom rade zadné čelo, ktoré tak dokáže tvoriť skvelú oporu pri pozeraní televízie, čítaní knihy či raňajkovaní v posteli. Môžete sa oň pohodlne oprieť. Najlepšie sú také postele, ktoré majú čelo aspoň v miernom uhle a nemusíte si tak vytvárať uhol podkladaním vankúšov pod spodný chrbát.

Starostlivosť o čalúnenú posteľ

Je pravda, že čalúnená posteľ potrebuje väčšiu starostlivosť, ako tá čisto drevená? Môže sa to tak zdať, no úprimne si odpovedzte, ako často tepujete váš gauč? Čalúnené časti postele navyše nie sú namáhané viac, než sedacia časť pohovky. Spravidla to bývajú boky postele a spomínané čelo. Nemusíte sa preto báť, že by ste sa stali otrokom takejto postele.

Ako je to s matracom a roštom?

Veľké množstvo čalúnených postelí má vstavaný rošt (alebo pevnú konštrukciu) a samotné telo postele je vlastne veľkým matracom. Toto riešenie však príliš neodporúčame, pretože každý matrac sa časom preleží a nechcete predsa po pár rokoch meniť celú posteľ za niekoľko tisíc eur. Riešením však môže byť aj vrchný matrac, ktorý sa vymeniť dá, a ktorý zvýši komfort vášho spánku a zároveň ochráni zabudovaný matrac v posteli. Existujú však aj čalúnené postele, v ktorých sa dá úplne klasicky meniť matrac a často dokonca aj rošt.

Ochrana steny aj lakťov

Čalúnené postele sú niekedy dokonca aj rohové a majú tak nielen zadné, ale aj bočné čelo. Nie je to ničím výnimočným napríklad aj pri poschodových či detských posteliach so zábranou. V prípade čalúnených postelí je však zábrana vyššia a mäkčená. Ochránite tak vašu stenu (ktorá nebude celá fľakatá od oterov vášho tela a posteľnej bielizne), ale aj svoje lakte, kolená či čelo, ktoré si v noci „buchnete“ do mäkkého.

Alternatíva k čalúnenej posteli

Ak nechcete čalúnenú posteľ, no chcete sa mať pri čítaní o čo oprieť a nechcete mať fľakatú stenu v prípade, že máte posteľ v rohu, môžete sa rozhodnúť aj pre nejaký moderný sokel – čalúnený, ale pokojne aj bambusový či z polyesteru, ktorý vám bude slúžiť roky a do niektorých interiérov sa naozaj vyložene hodí.