Ako si vybrať ten správny rošt pod matrac? A potrebujete ho vôbec?

Pri kúpe nového matraca by ste nikdy nemali zabúdať ani na jeho umiestnenie. Rošt, na ktorý matrac položíte totiž funguje ako ďalšia vrstva vo vašom matraci. Nie však hocijaká. Rošty do postele totiž veľmi výrazne ovplyvňujú váš celkový pocit pohodlia a funkčné vlastnosti matraca.

pexels-photo-374898

✓ Odvetrávanie a hygiena matraca
Počas noci sa naše teplo prirodzene potí a vlhkosť prechádza cez jednotlivé vrstvy matraca. Rošt udržiava matrac vo vyvýšenej polohe. Celú jeho spodnú plochu však zároveň nezakrýva, čím umožňuje, aby vzduch cez matrac prúdil aj zo spodnej strany a umožnil tak najvyššiu možnú mieru odvetrávania matraca a zachovanie jeho funčných vlastností na dlhé obdobie.

✓ Predĺženie životnosti matraca
Ďalší pozitívny účinok toho, že svoj matrac umiestnite na vhodný podklad. Odvetrávanie matraca udržiava vrstvy v jeho jadre v top stave najdlhšiu možnú dobu. 

✓ Odľahčenie chrbtice a váhonosných kĺbov 
Kúpiť si kvalitný rošt je absolútna nutnosť najmä pod nižšie matrace, vysoké matrace dokážu váhu vďaka práci viacerých vrstiev rozložiť efektívnejšie. Špeciálnym prípadom je lamelový rošt, ktorý sa stará aj o rovnomerné odpruženie a rozloženie váhy na matraci. Dopĺňa prácu jednotlivých vrstiev v jadre vášho matraca, vďaka čomu sa matrac predčasne nepreleží a neopotrebuje.

✓ Úprava pocitovej mäkkosti/tvrdosti matraca
Kúpili ste si nový matrac, ktorý vyzeral priam ideálne, no po čase ste si uvedomili, že by vám vyhovoval, ak by bol predsa len trochu
Vyhovuje vám tuhosť alebo mäkkosť matraca, ale ocenili by ste ešte drobnú zmenu, aby bol ten pocit dokonalý? Možno postačí vymeniť práve rošt. Lamelové rošty dodávajú matracom dodatočné odpruženie príliš tvrdému matracu a dokážu zmierniť tvrdosť matraca o približne jeden stupeň. Naopak, pevné latové rošty spevnia pocito príliš mäkké a hojdavé matrace a dodajú pocit pevnejšieho lôžka.

Aký typ roštu sa hodí pod váš matrac?

Vyberať by ste si mali podľa výšky matraca a vrstiev v jeho jadre. Rošt môžete skúsiť vymeniť podľa nasledovných informácií aj vtedy, pokiaľ ste sa pri kúpe matraca celkom netrafili a potrebovali by ste jemne upraviť pocitovú tvrdosť a odpruženie.

Pružné lamelové rošty

Odporúčame vám ich, ak si plánujete kúpiť alebo už doma máte nižšie penové matrace, pri ktorých je potrebné mať práve lamelové rošty, aby vám matrac poskytol svoje funkčné vlastnosti tak, ako má. Lamelové rošty ponúkajú lepšie odpruženie a pocitovo zmäkčujú matrac. Na ich výrobu sa používa najmä bukové či brezové drevo známe svojou odolnosťou a pružnosťou. Predpäté lamely sú uložené v pružných úchytoch, pre matrac sú zároveň sekundárnym odpružením, ktoré práve spomínaným nižším penovým matracom často chýba. Lamely roštu prirodzene reagujú pružia pod vašou váhou s každým pohybom tela. Naopak, pružinové matrace už v sebe pružnú vrstvu vďaka taštičkovým alebo bonell pružinám majú, obvykle preto nie je potrebné ukladať ich na lamelové rošty a dodávať im extra pružnosť.

40413-1 

Vlastnosti:

• dodávajú matracom odpruženie
• znižujú pocitovú tvrdosť matraca
• odvetrávanie matraca
• lepšie rozloženie váhy aj na nízkom matraci
• “must-have” pri nízkych penových matracoch

 

Pevné latkové rošty

Tento druh roštov je zložený z pevných latiek spojených textilnou šnúrkou alebo pevne umiestnených v drevenom ráme. Najmä latkové rošty prepojené šnúrkou sú ľahko prenosné a skladovateľné, pretože ich ľahko zrolujete a nenáročne uskladníte. Pri kúpe latkového roštu vám odporúčame vyberať si tie, ktoré je možné prišrobovať k posteli, aby ste sa vyhli neželanému zosúvaniu roštu z postele. Umožňujú to napríklad rošty z nášho e-shopu. Pevný latový rošt nepruží, preto je vhodný pre už spomenuté pružinové matrace, ktoré už odpruženú vrstvu majú. Pevný latkový rošt nie je vhodný pod nízke penové matrace, ktoré potrebujú dodať odpruženie, no pokojne ho už môžete použiť pod vysoké penové matrace, pri ktorých sa o odpruženie matraca dokážu postarať jeho jednotlivé vrstvy v jadre.

LU4399

Vlastnosti:

• dodávajú matracu pevnosť
• zvyšujú pocitovú tvrdosť matraca
• zabezpečujú dobré odvetrávanie matraca
• nižšia cena
• skladnosť a možnosť zrolovať rošt
• dobrý podklad pre vysoké penové matrace a taštičkové matrace
• nevhodné pod nízke matrace

 

A čo nosnosť?

Nosnosť roštu ovplyvňuje šírka latiek, ako aj ich počet a hustota ich osadenia. Pri zhustenom osadí latiek môže získať latový rošt z masívu v rovnakom rozmere aj o 100 kg vyššiu nosnosť. Pri roštoch platia rovnaké zásady nosnosti ako pri matracoch do manželskej postele. Pokiaľ si plánujete kúpiť rošt do postele so stredovou predelovou doskou vo väčšom rozmere (napr. 160x200, 180x200 alebo 200x200), odporúča sa zakúpiť dva kusy roštu. Docielite tak ich vyššiu nosnosť a dlhšiu trvácnosť.