Poznáte rozdiely medzi materiálmi, z ktorých sa vyrába náš nábytok?

Viete, ako znie najlepšia rada pri kúpe nábytku cez internet? Poznať z akého materiálu je vyrobený. Každý z nás prirodzene hľadá najvyššiu možnú kvalitu materiálu a spracovania, dlhú životnosť, štýlový dizajn a nízku cenu. Líšime sa však aj v náročnosti, finančných možnostiach a v predstavách o dizajne. Nakupovanie nábytku cez internet v našom e-shope je veľmi pohodlné a ušetrí vám množstvo času, peňazí a námahy. Zaujíma vás však, prečo je medzi dvomi detskými posteľami výrazný cenový rozdiel, ktorá bude kvalitnejšia, či ktorá z nich lepšie zapadne do detskej izby vášho dieťaťa? Stačí si prečítať nasledujúce riadky o rozdieloch v materiáloch na výrobu nášho nábytku a budete si vedieť vybrať oveľa jednoduchšie.

pexels-photo-175709

Nábytok v našom internetovom obchode zhotovujú výrobcovia z rôznych materiálov. Niektoré materiály dodávajú štýl a moderný vysoký lesk, iné dobre plnia svoju funkciu aj za naozaj nízku cenu a ďalšie vydržia aj desiatky rokov. 

Čo je masív, DTD, MDF či ABS?

Kým pred 100 rokmi neboli možnosti výroby nábytku také široké, dnes máme na výber. Väčšina nábytku sa vyrábala z masívu. Ten vďaka svojej odolnosti, stabilite a kvalite ľuďom obvykle dlho a verne slúžil. Výber nábytku bol preto neraz aj celoživotnou voľbou. Drevený masív dodnes patrí medzi naobľúbenejší, najkvalitnejší, ale aj cenovo náročný materiál na výrobu nábytku. Doplnili ho však moderné a lacnejšie materiály, vďaka ktorým si atraktívny nábytok do domácnosti, či jeho častejšiu obmenu može dovoliť väčšina z nás. 

 

Masív

masiv

Masív je výraz pre drevený nábytok, ktorého jednotlivé súčasti boli pomerne náročným procesom vyrezané a vybrúsené z drevených dosiek zo stromov. V našom e-shope je vyrobený z borovicového a bukového dreva. Ponúkame však aj detský nábytok s označením čerešna, hruška, dub, orech či palisander. Nedajte sa však pomýliť. V tomto prípade ide o označenie farebného odtieňa, ktorý bol inšpirovaný zaujímavou prirodzenou farbou dreva týchto stromov.

Veľkou výhodou masívu je jeho vysoká kvalita, pevnosť, odolnosť. Kúpa nábytku z masívu tak predstavuje investíciu do trvácneho zariadenia domácnosti s dlhou životnosťou, ktorý vás svojou stabilitou a pevnosťou príjemne prekvapí aj po niekoľkých rokoch.

Za zmienku však stojí aj atraktívna kresba prírodného dreva na masívnom nábytku. Borovicový masív má výraznú kresbu dreva s efektnými tmavými bodmi konárov. Naopak, bukový nábytok má jemnú kresbu dreva a pod farebným náterom ju niekedy ani nespozorujete. Masívny nábytok z oboch materiálov prinesie vysokú kvalitu a atraktívne spracovanie, bukové drevo je však výrazne tvrdšie a zachováva si pôvodnú formu, tvar a vlastnosti omnoho dlhšie ako mäkšie borovicové drevo. Je však aj finančne náročnejšie. Pri masívnom dreve vás možno prekvapí vysoká hmotnosť nábytku, je to daň za jeho pevnosť, odolnosť a stabilitu. To vás však potrápi skôr len pri sťahovaní, či vynášaní do bytu. Masívny nábytok sa dnes už často odľahčuje, napríklad pri posteliach z masívu sú úložné boxy, pri ktorých je z masívu iba predná časť. Kvôli ľahšej manipulácii je zvyšná časť úložného boxu tvorená výrazne ľahšími LTD doskami. Vďaka tomu sa znižuje cena aj celková hmotnosť nábytku. Masívny nábytok sa vám však bude ľahšie presúvať a uľahčí to každodennú manipuláciu aj deťom.

Nábytok z masívu má svoju charakteristickú prírodnú vôňu, ktorá závisí od použitého druhu dreva. Ucítiť môžete napríklad príjemnú vôňu borovice. Naopak, bukový nábytok pravdepodobne ani neucítite, toto drevo nie je veľmi aromatické. Keďže ide o prírodný materiál, aj vôňa dreva bude časom vyprchávať. Drevo je prírodný materiál, ktorý rokmi neustále pracuje. Najlepším príkladom je práve nábytok z borovicového masívu. Rokmi sa prírodná kresba borovicového dreva ešte viac zvýrazňuje. Čerstvo opracovaný borovicový masív má veľmi svetlé sfarbenie, vďaka prirodzenému obsahu prírodných živíc a olejov v dreve, môže masív postupne mierne meniť svoj farebný tón. Kým borovicový masív začne prechádzať postupom času do medovo-jantárových tónov, bukový nábytok získa iba jemné tónovanie. To môže byť želaný efekt, ktorý vás poteší. Pokiaľ si však zakúpite biely nábytok z borovicového masívu, môže časom mierne zažltnúť. Odporúča sa preto nevystavovať ho priamemu slnku a časom biely náter opäť obnoviť. Masívny nábytok by ste mali pravidelne ošetrovať vhodnými prípravkami a chrániť ho pred vlhkosťou, odvďačí sa vám výdržou a krásnym vzhľadom aj po niekoľko desaťročí. 

Výhody:
✓ kresba prírodného dreva
✓ dlhá životnosť
✓ vysoká nosnosť
✓ ekologický a hodnotný prírodný materiál
✓ odolnosť a pevnosť
✓ stabilita
✓ vôňa dreva - v závislosti od druhu masívu môžete jemne cítiť príjemnú vôňu borovice, pri bukovom masíve ju však sotva postrehnete

Nevýhody: 
☹ vyššia cena
☹ vysoká hmotnosť - pri sťahovaní ale presúvaní nábytku budete potrebovať pomoc
☹ pravé drevo pracuje - táto vlastnosť môže byť výhodou aj nevýhodou

Laminovaná DTD (drevotriesková doska)

dtd

Drevotriesková doska je moderný, lacný a tvárny materiál na výrobu nábytku. Oproti masívnemu drevu je výrazne cenovo dostupnejšia a takisto aj výrazne ľahšia. Zvlášť jej nižšiu hmotnosť oceníte pri prenášaní a manipulácii s nábytkom. Drevotrieska je takisto ľahko a lacno spracovateľná do rôzneho dizajnu. Ako už naznačuje aj názov materiálu, samotná drevotrieska sa vyrába z tepelne stlačenej drevenej drviny. Tá sa následne laminuje špeciálnym papierom a zalieva melamínovou živicou, ktorá povrch nábytku uzavrie. Vzniká tak trojvrstvová doska s najhrubšou drvinovou/trieskovou vrstvou uprostred a lepenými vrstvami po krajoch. Najčastejšia hrúbka laminovanej dosky je 18 mm, využíva sa na nosné časti drevotrieskového nábytku. Nižšia hrúbka drevotrieskovej dosky 10 - 12 mm je naopak, využívaná ako dno šuflíkov a ako zadná stena skríň, komôd a šatníkov.

Výhody:
✓ hmotnosť - ľahšie presúvanie aj výnos nábytku
✓ dizajnové možnosti - laminovaním a fóliovaním za dostupnú cenu kúpite aj dizajnérske kusy
✓ nízka cena - nábytok pre každú peňaženku

Nevýhody:
☹ nižšia odolnosť, pevnosť a nosnosť - bude vám verne slúžiť, no nemá takú pevnosť a nosnosť ako masív alebo MDF. Skákanie, kopanie či prudké nárazy môžu nábytok škaredo poškodiť.
☹ nižšia životnosť - všetko však záleží od mechanického namáhania a zaobchádzania s nábytkom

MDF: drevovláknitá doska

mdf_1

MDF je stredne tvrdá/hustá drevovláknitá doska. Je kompromisom medzi kvalitou masívneho nábytku a dizajnovými možnosťami lacnejšej drevotriesky. Vyrába sa stlačením a zlepením veľmi jemných drevených drvín do husto lisovaných dosiek, ktoré majú vo výsledku veľmi kompaktnú a pevnú štruktúru. Takáto MFD doska je následne ľahko upraviteľná do rôznych dizajnových podôb. Oproti masívu nemá MDF doska typickú kresbu dreva, preto sa vždy laminuje, fóliuje a lakuje. Takisto je MDF možné rôznymi spôsobmi vyfrézovať alebo vytvoriť na jej povrchu zaujímavý dezén vákuovým nalepením fólie, či priamym lakovaním. Zaujímavosťou je, že stlačenie viacerých tenkých drevených vrstiev do MDF prináša porovnateľnú, neraz aj vyššiu pevnosť, odolnosť a nosnosť dosky než pri niektorých mäkkších druhoch masívu. Nevýhodou je však ich vyššia cena a hmotnosť. 

Výhody:
✓ pevnosť
✓ odolnosť
✓ vysoká nosnosť
✓ pomerne vysoká vyššia odolnosť voči vode (dokonca viac ako masív)
✓ dizajnové možnosti - ľahká tvarovateľnosť do rôznych dezénov 
✓ kompromis medzi cenou DTD a kvalitou masívu

Nevýhody:
☹ vyššia cena
☹ vyššia hmotnosť
☹ bez kresby dreva 

Povrchová úprava nábytku

Na povrchovú úpravu masívneho nábytku z nášho e-shopu sa využívajú rôzne postupy.
Lakovanie a farbenie dodáva nábytku žiaduci odtieň, dokáže prekryť, alebo naopak ešte viac zintenzívniť prirodzenú kresbu dreva, využíva sa preto na nábytok z masívu a MDF dosiek. Pri MDF sa ako ďalšia technika využíva aj laminovanie a fóliovanie, ktorými sa okrášľuje najmä povrch cenovo dostupnejšieho DTD nábytku. Každá z týchto úprav pritom nábytku dodávať výraznú a veľmiš pecifickú podobu, či ide o rozprávkový motív, lesk alebo krásne jednoliaty povrch. 

Farbenie a lakovanie

lakovanie

Lakovanie a farbenie chráni nábytok pre mechanickým poškodením, predlžuje jeho životnosť a stabilizuje jeho vzhľad na dlhé obdobie. Dodáva nábytku žiaduci odtieň, dokáže buď úplne, alebo polotransparentne prekryť povrch materiálu, a tak ešte viac zintenzívniť alebo zakryť kresbu dreva, či neupravenú MDF dosku. Pre detský nábytok v našom e-shope výrobcovia používajú bezzápachové ekologické laky a farbivá.

Morenie

Podobne ako lakovanie a farbenie, aj morenie dreva prispieva ku konzervácii predĺženiu životnosti vášho nábytku. Je postup, pri ktorom sa nábytok napustí špeciálnym prípravkom, ktorý zvýrazní prirodzenú kresbu dreva, či dokonca zmení jeho pôvodný prírodný farebný odtieň na iný. V našom e-shope sú príkladom napr. odtiene calvados, wenge, dub, hruška, jelša, čerešňa alebo orech uvedené v názve. Samotný nábytok je však vyrobený z cenovo dostupnejšieho borovicového, bukového masívu, alebo MDF. Obvykle ho ako posledná ochranná vrstva dopĺňa prelakovanie bezfarebným lesklým alebo matným lakom.

EKO: bez povrchovej úpravy

Na detskapostel.com nájdete aj nábytok s absolútne ekologickou povrchovou úpravou. Nie je lakovaný, farbený, morený, ani fóliovaný. Neznamená to však, že jeho povrch neprešiel žiadnou úpravou. Ide o kvalitný masívny bukový nábytok, ktorý je vybrúsený a vyhladený do veľmi jemnej podoby. Skvelými príkladmi sú eko buková postieľka Mišo, či ekologická stolička na kŕmenie, ktorú je možné rozložiť do sady stoličky a stolíka.

bez upravy

Laminovanie nábytku

Povrchová úprava, ktorá dodá nábytku z akéhokoľvek materiálu (DTD aj MDF) tenkú vrstvu so želaným dizajnom. Laminovaním možno dodať nábytku z DTD a MDF chýbajúcu štruktúru a na pohľad aj atraktívnu kresbu doslova akéhokoľvek dreva, čím docielite vzhľad nábytku z masívu.

Fóliovanie nábytku

komoda

Ide o špeciálnu úpravu nábytku, pri ktorej sa na povrch nábytku nanáša PVC fólia dodávajúca nábytku špecifický tvar, dezén či motív (ako na spodnom šuflíku komody na obrázku). Fólia zároveň zvyšuje odolnosť nábytku voči oteru a vlhkosti. V našom e-shope je takto úpravený detský nábytok s motívom, ktorý môžete vďaka tejto PVC fólii na povrchu čistiť bežnými čistiacimi prostriedkami bez zničenia motívu. Fóliovaný nábytok sa vo všeobecnosti ľahko udržiava a čistí. Osobitným špecifikom, ktoré stojí za spomenutie je možno aj to, že jeho dvierka a hrany sú potiahnuté fóliou vcelku. Po stranách fóliovaného nábytku tak neuvidíte žiadne spojovacie lišty a špáry, ktoré by sa mohli časom zanášať či odlupovať.

ABS hrany

Ide o špeciálnu ochrannú úpravu hrán nábytku. Okraje nábytku z DTD sú vtedy olemované špeciálnou plastovou lištou, ktorá zabezpečuje vyššiu odolnosť nábytku a zníženie rizika náhodného mechanického poškodenia pri náraze či preniknutím vlhkosti do nábytku, ktorá by tento DTD mohla nenávratne znehodnotiť.