Ako vybrať a dať baldachýn nad postieľku? Naše tipy

Baldachýn je mimoriadne obľúbeným doplnkom manželských postelí. Menej často sa vyskytuje na klasických jednolôžkových posteliach, no svoje pevné miesto má aj na detských posteliach a postieľkach. Chcete pre vaše dieťatko postieľku alebo detskú posteľ s baldachýnom? Aká je ponuka riešení a čo spraviť v prípade, ak už ste posteľ alebo postieľku kúpili a na baldachýn ste si zmysleli až teraz?

baldachyn

Ako dať baldachýn nad postieľku?

Baldachýn je konštrukcia nad posteľou, na ktorej sú spravidla zo všetkých strán zavesené závesy. Vo väčšine prípadov je na tejto konštrukcii zavesená aj textilná strecha. Na čo vlastne slúži baldachýn? V minulosti v tropických krajinách ponúkal aspoň čiastočnú ochranu ako moskytiéra. Neskôr sa začali vyrábať baldachýny s určitým vzorom či dizajnom. V neposlednom rade baldachýn poskytoval aj súkromie a určitú formu tienenia. V dnešnej dobe a v našich podmienkach je jeho úloha čisto estetická.

Postieľka s baldachýnom

Detské postieľky s baldachýnom nájdete aj v našej ponuke. Môžete si vybrať baldachýn v neutrálnej farbe, ako je napríklad zelená, sivá, bronzová či zlatá. Samozrejmosťou je aj ružový alebo modrý baldachýn. K postieľkam s baldachýnom bývajú často v ponuke aj ďalšie kúsky nábytku, ako napríklad prebaľovacia komoda s pultíkom, skriňa na oblečenie či polička na hračky. Vďaka tomu si môžete detskú izbu pre vaše ratolesti zariadiť úplne originálne.

Nadstavba pre baldachýn

Baldachýny sa predávajú aj samostatne. Buď čisto textilná časť na modely postieľok, ktoré majú konštrukciu, vďaka čomu si môžeme vybrať dizajn a farbu podľa vlastných preferencií. Existujú však aj celé nadstavby, ktoré sú dokonca univerzálne a dá sa pri nich teleskopicky nastaviť šírka, dĺžka aj výška. Vďaka tomu sú kombinovateľné s 99 % postieľok na trhu. Niektoré konkrétne značky postieľok majú v ponuke doplnkov aj originál baldachýn pre tento konkrétny model.

Skúste baldachýn vyrobiť svojpomocne

Ak máte staršiu postieľku, do ktorej vám nie je ľúto vŕtať, môžete vyskúšať baldachýn vyrobiť aj svojpomocne. Otecko môže z hranolov vyrobiť jednoduchú konštrukciu, ktorú priskrutkujete priamo na postieľku, mamička sa zase môže postarať o výrobu textilných závesov. Takýto baldachýn bude jedinečný a originálny a budete z neho mať tú najväčšiu radosť.

Alternatíva: Postieľka so stanom

Medzi obľúbené postele pre väčšie detičky patria postele s konštrukciou stanu alebo ak chcete postele v tvare domčeka. Vyvýšené okraje postieľky fungujú ako zábrana a „steny domu“, nad nimi sa následne teší klasická Á-čková strecha. Na tú si môžete spolu s deťmi podľa ľubovôle opäť dať len textilnú časť, ale pokojne aj strešnú krytinu. Takéto postele bývajú aj vo verzií poschodových či vyvýšených.