Záclony do spálne: Kedy ich zvesiť a nahradiť závesmi?

Záclony sú pre veľké množstvo ľudí neodmysliteľnou súčasťou interiéru, iní ich zase vnímajú ako lapače prachu. Nech už ste členom ktoréhokoľvek tábora, je nutné podotknúť, že záclony majú svoje pevné miesto v domácnostiach. Trendy záclony z posledných rokov sa hodia aj do tých najmodernejších bytov. Ako vybrať záclony do spálne, ako ich skombinovať so závesmi a ako ich v prípade potreby úplne nahradiť?

zaclony

Záclony do spálne: Inšpirácia

Záclony v spálni môžu fungovať aj samostatne – a teda úplne bez závesov. Je však vhodné skombinovať ich aspoň so žalúziami, aby ste si dokázali vytvoriť aké-také prítmie. Zabudnite na nemoderné, často tvrdé a od slnka prepálené háčkované záclony z minulého tisícročia, ktoré len tak jemne viseli a lapali prach. Moderné záclony dokážu prach odpudzovať a pre docielenie moderného vzhľadu sa najčastejšie rôznymi spôsobmi uväzujú do zväzkov či uzlov.

Samostatne použité záclony v spálni:

zaclonyP1

Skutočne sú do spálne vhodné záclony?

V prípade, že máte garnižu s dvomi lištami, na jednej môžete mať závesy a na druhej záclony. Ak si však musíte vybrať, určite stavte len a len na závesy. Ich primárnou úlohou je tienenie. V posledných rokoch sú trendy jednofarebné ťažké hrubé závesy (v antracitovej, smaragdovej, rubínovej či ťažkej modrej farbe). Dokážu v spálni navodiť intímnu atmosféru a nevpustia do spálne žiadny slnečný lúč, aby ste sa mohli dobre vyspať napríklad po nočnej.

Čo si všímať pri výbere záclon a závesov?

Dajte si veľký pozor na materiál – napríklad či sa dá prať, ale aj to, koľko jeden kus závesov váži. Podľa toho zistíte, či budú môcť ísť do práčky. Odpudzovanie prachu je tiež vlastnosť, na ktorú by sme v dnešnom svete plnom alergikov mali myslieť pri výbere. V neposlednom rade si všímajte aj spôsob zavesenia a či je kompatibilný s vašou garnižou. Ak sa závesy navliekajú cez veľké kruhy priamo na garnižu, vyzerá to skvele, no horšie sa s tým manipuluje a pri ich výmene musíte dávať dole celú garnižu.

Tipy pre výber záclon

Ak v každom prípade chcete záclony, snažte sa ich dizajn skombinovať so zariadením bytu. Ani spomínané háčkované záclony nemusia byť zlou voľbou napríklad do bytov zariadených v provensálskom či rustikálnom štýle. Do moderných bytov sa viac hodia záclony bez vzoru – vyrobené len z tenkej priehľadnej tkaniny, ktorú môžete zladiť napríklad s dekoračnými vankúšmi na vašej posteli. 

Čo ak závesy a záclony nechcete?

Niektorí ľudia uprednostňujú iné formy tienenia v spálni. Klasické žalúzie by nemalo chýbať na žiadnom okne, no na úplné zatienenie sú nedostatočné. Aby interiér nepôsobil tak prázdne, môžete si zvoliť aj vertikálne kancelárske žalúzie, ktoré tiež odpudzujú prach a sú úplne bezúdržbové. Tiež však nečakajte, že priestor celkom zatienia, práve naopak, rozptýlia svetlo do miestnosti. Pre tienenie sa poobzerajte po exteriérových roletách alebo okeniciach. Tu však treba počítať aj s inou cenou.