Steny v spálni – správny výber farieb

Pri zariaďovaní a dizajnovaní interiéru vášho domu alebo bytu budete nemalú pozornosť venovať aj spálni. Výber nábytku, doplnkov, podlahy, ale aj bytového textilu, ako sú závesy či záclony vám zaberie množstvo času aj vďaka širokej ponuke obchodov a e-shopov, z ktorej je niekedy naozaj náročné vybrať si len jednu alternatívu. My vám dnes ukážeme, akým smerom sa môžete uberať pri vyberaní farieb stien v spálni.

farbastenyspalna

Spálňa a farby stien

Pri výbere farieb na steny v spálni sa môžete inšpirovať tradičnejšími zvykmi, ale aj najmodernejšími trendmi. Medzi obľúbené farby v spálni patria najmä ťažké tmavšie farby, ktoré majú navodiť atmosféru spánku a akési prítmie aj počas dňa. Sú to napríklad smaragdovo-zelená, rubínovo-červená, ale aj antracitová či tmavomodrá. Medzi modernejšie farby sa dostali aj bledšie odtiene, ako je zlatá, bronzová, ale aj béžová či sivá.

Aké farby sa môžu kombinovať?

Snažte sa vždy kombinovať farby s heslom „tón v tóne“. Zemité farby, ako je hnedá a zelená môžete medzi sebou kombinovať takmer ľubovoľne. Fialová sa najlepšie znáša už len s neutrálnou bielou, čiernou alebo rôznymi dekormi, ktoré sa snažia napodobniť vzhľad dreva. Odtiene spomínanej rubínovej a červenej sa dajú kombinovať napríklad aj so staroružovou. Jemnejšie a pastelové farby v odtieňoch béžovej, sivej a bronzovej sa môžu kombinovať v podstate bez obmedzení.

S akými farbami skombinovať bielu?

Ak sa rozhodnete, že chcete mať v spálni dostatok svetla, určite by mala na stenách dominovať biela farba, ktorá pomôže aj s optickým zväčšením miestnosti. K bielej farbe sa hodí najmä jednoduchší biely alebo sivý nábytok. Čo sa týka ďalších farieb, ktoré sa môžu vyskytnúť na niektorej zo stien napríklad v podobe geometrických tvarov, odporúčame najmä spomínanú fialovú, ale aj antracitovú. Tie sa dobre znášajú aj s drevenými dekormi, ktoré budú pravdepodobne dominovať podlahe a nábytku.

Ktorá stena by mala byť tmavá a ktorá bledšia?

Ak sa rozhodnete pre kombináciu farieb na stenách napríklad so spomínanou bielou, máte 2 možnosti. Ak chcete mať miestnosť svetlejšiu, ale predsa len intímnu, 3 steny nechajte biele a stenu s oknom vymaľujte zvolenou tmavšou farbou. Ak túžite po väčšom prítmí, môžete vymaľovať aj stenu nad manželskou posteľou. Najlepšie to vyzerá vtedy, ak je to jedna z bočných stien a nie tá oproti oknu.

Kombinovanie farieb s nábytkom a doplnkami

Výber farieb si vopred rozmyslite už pri výbere nábytku a podlahy. Podlaha – najčastejšie keramická dlažba alebo plávajúca podlaha sa nedá len tak ľahko vymeniť, ako napríklad závesy alebo nočné stolíky. Aj v spálni, ktorá celá pozostáva z pastelových farieb, môžete použiť jeden výrazný prvok pre oživenie – napríklad krikľavý koberec, ktorý sa do celkovej zmesi odtieňov vôbec nehodí.