Luxusné koberce – čo by mali spĺňať?

Hľadáte do domácnosti luxusné koberce? Čo si pod týmto pojmom vlastne predstavujete? Hľadáte koberec, ktorý je najdrahší z ponuky? Chcete koberec z kvalitného materiálu? Alebo je pre vás znakom luxusu ručná práca a originalita každého vyrobeného kusu? V dnešnom článku sa pozrieme na to, čo by vlastne mal spĺňať taký luxusný koberec.

luxusne_koberce

Luxusné koberce

Pod pojmom „luxusný“ si veľa ľudí predstaví hneď synonymum „drahý“. Nie je to však pravda. Za luxus nemusíte platiť obrovské peniaze. Luxus môže vyjadrovať aj vysoká kvalita materiálu, spomínaná ručná práca, ale aj mimoriadna odolnosť voči mechanickému poškodeniu. 

Materiál kvalitných kobercov

Medzi najznámejšie a najdostupnejšie kvalitné a luxusné koberce patria originálne perzské koberce, ale aj ručne tkané koberce pokojne aj zo Slovenska. Množstvo ľudí v súčasnosti vyhľadáva koberce tkané z prírodných materiálov, ktoré sa používali už pred stovkami rokov aj v našich končinách – ako je napríklad ľan či konope.

Najdrahšie koberce

Najdrahšie koberce na svete sú najčastejšie ručne tkané a nie je nič neobyvklé, ak sú v nich použité zlaté nite alebo sú dokonca vykladané drahými kameňmi, ako sú diamanty, smaragdy či rubíny. Najčastejšie nájdete takéto koberce (a aj ich výrobcov) na Arabskom polostrove (podobne ako klasické perzské koberce) a cena takýchto kúskov často dosahuje 7-miestne cifry.

Čistenie kobercov

Musí byť luxusný koberec drahý? Alebo znamená slovo luxus niečo iné? Pre niekoho je luxus napríklad to, že môže špinavý koberec hodiť do práčky miesto toho, aby s ním musel letieť do čistiarne. V našej ponuke nájdete napríklad detské prateľné koberce, ktoré každý jeden rodič alebo chovateľ domácich miláčikov rozhodne označí za „luxusný“. :)

Ako sa starať o luxusný koberec

AK si skutočne kúpite koberec, za ktorý zaplatíte stovky či tisícky eur, najlepšie bude, ak ho vôbec nebudete používať. Mal by vám robiť radosť a poslúžiť napríklad ako dekorácia medzi televízorom a konferenčným stolíkom v obývačke. Verte však, že ak sa doň pustia deti, psy alebo mačky, budú sa vám stavať vlasy dupkom. Oveľa praktickejším riešením je práve výber lacnejšieho koberca, ktorý môžete čistiť v práčke.