Ako vybrať detskú autosedačku? Tipy pre bezpečnosť dieťaťa v aute

Postieľka, prebaľovací pult, stolička na kŕmenie či ohrádka na hranie. Spolu s dieťaťom príde do vašej domácnosti množstvo nového vybavenia, nábytku a spotrebičov. Podobne je na tom aj vaše auto, ktorému bude dominovať detská autosedačka. Dnes vám poradíme, ako vybrať kvalitnú autosedačku.

autosedacka

Ako vybrať detskú autosedačku?

Detská autosedačka by mala spĺňať niekoľko základných parametrov. V prvom rade musí byť certifikovaná, vyhnite sa preto neznačkovým produktom s pochybným pôvodom ktovie odkiaľ. Ak sa rozhodnete pre kúpu lacnejšej sedačky z druhej ruky, dbajte na to, aby nebola poškodená a aby nezažila ani len menšiu dopravnú nehodu, ktorá by mohla unaviť dôležité súčasti materiálu.

Vajíčko z trojkombinácie kočíku

V prvých týždňoch až mesiacoch života budete voziť dieťa v aute v takzvanom vajíčku. Vo vajíčku dieťa sedí, respektíve skôr leží nohami smerom dozadu. Vajíčka bývajú súčasťou detských kočíkov. Vajíčko musíte do auta správne nainštalovať - nezabudnite sklopiť držadlo dozadu a vždy sa 3-krát presvedčte, že vajíčko drží pevne na svojom mieste.

Sedačky s ISOFIXom

Moderné detské autosedačky sú vybavené systémom ISOFIX, ktorý dovoľuje rýchlu, jednoduchú a bezpečnú inštaláciu autosedačky do väčšiny áut. Úchyty autosedačky sa priamo zacvaknú do oceľovej konštrukcie ukrytej na zadných sedadlách v aute. Dieťa sa následne do sedačky usadí a pripne sa klasickým bezpečnostným pásom. Na rovnakom princípe fungujú aj podsedáky pre väčšie deti. ISOFIX predstavuje vysoký stupeň zabezpečenia autosedačky pri prípadnom náraze.

Sedačky na upnutie pásom

Niektoré modely autosedačiek sa na zadné sedadlá pripnú práve pomocou spomínaného bezpečnostného pásu vo vašom aute. Dieťa sa následne dodatočne pripne troj alebo 5-bodovým pásom, ktorý je súčasťou detskej autosedačky. Tieto sedačky sú bezpečné, avšak väčšie deti si však často dokážu doplnkový bezpečnostný pás rozopnúť. Na pás z auta však nedočiahnu a odpútanie počas jazdy tak nehrozí.

Rastúce autosedačky

Pri výbere autosedačky si dajte pozor aj na to, do koľkých kilogramov je určená. Niektoré modely sú určené až pre deti do 36 kilogramov, takže vám budú naozaj slúžiť celé roky. Ak si vyberiete takýto rastúci model, ušetríte peniaze a nemusíte kupovať viac autosedačiek.

Modely s bezpečnostným vankúšom a ďalšími funkciami

Niektoré autosedačky majú aj dodatočné bezpečnostné či komfortné vylepšenia. Medzi tie najčastejšie patrí noha, ktorá dodáva sedačke dodatočnú oporu, bezpečnostný vankúš, ktorý sa posadí pred dieťa, ale aj možnosť otáčania autosedačky v smere či proti smeru jazdy. Niektoré autosedačky majú aj novorodeneckú vložku, vďaka čomu ich môžete používať naozaj od narodenia a vyhnete sa tak aj kupovaniu vajíčka.