Zaistite pohodlie a bezpečie pre vaše bábätko: Ako vybrať detskú postieľku?

Zastupuje dôležitú úlohu v odpočinku dieťaťa od prvých okamihov od jeho narodenia. Reč je o detskej postieľke, ktorá ovplyvňuje kvalitu spánku. Ak chcete, aby vaše dieťatko pokojne spalo, bolo spokojné a tiež v bezpečí, mali by ste dbať na správny výber detskej postieľky!

MIKI_bez_biela

Pokojné a šťastné bábätko, ktoré spinká celú noc, nebudí sa a je vo svojej postieľke v bezpečí. To je snom každého rodiča! K dosiahnutiu tohto cieľa prispieva výber kvalitných detských postieľok. Pri výbere kvalitnej detskej postieľky sa netreba riadiť striktne najnižsou cenou. Na zaistenie pohodlia a bezpečia bábätka je vhodné dodržiavať niekoľko zásad.

Bezpečie na prvom mieste

V prvom rade si treba všímať bezpečnostné prvky, štýl a kvalitu povrchovej úpravy. Na výber máte množstvo materiálov od prírodného dreva až po kovovú konštrukciu. Dbajte na to, aby výrobca garantoval, že materiál, z ktorého je postieľka, neobsahoval škodlivé látky. Ľahko totiž môže prísť do styku s ústami dieťaťa. Taktiež je dôležité zistiť či sa farba alebo lak nebudú časom odlupovať, a či si tak vaše dieťa nijako nemôže ublížiť ani pri objavovaní materiálu postieľky. 

babatko-detska-postielka

Kvalitná postieľka všetko vydrží

Ďalej veľmi záleží na stabilite postieľky. Treba si uvedomiť, že vaše dieťatko sa už onedlho začne pretláčať, loziť, stavať sa na nožičky, čo znamená, že bude manipulovať s bočnicami postieľky. Kvalitná detská postieľka by mala všetko vydržať! Pre jednoduchšie kojenie v noci a bližšie umiestnenie bábätka zvoľte postieľku so spúšťacou alebo odnímateľnou bočnicou. Pre väčšie deti, ktoré už samostatne chodia na toaletu, sú výborné postieľky s vyberateľnými bočnicami.

Je dôležité brať ohľad na celkovú veľkosť postieľky a nastaviteľnosť výšky roštu. Myslite na to, že hlavne zo začiatku budete dieťatko stále dvíhať a ukladať aj niekoľkokrát za deň. Rešpektujte výšku vašej postavy. Vyberte postieľku, ktorá bude zodpovedať aj vašej telesnej konštrukcii.  Nastaviteľnosť výšky roštu postieľky, ideálne do troch polôh, je veľkou výhodou.

Nezabúdajte ani na mäkké zábrany z molitanu či inej látky, ktoré by mali byť dobre pripevnené na konštrukciu detskej postieľky.

Nezabúdajte na matrac

Kvalitný matrac by mal byť alfou a omegou detskej postele! Matrace do detských postieľok sú vyrobené z molitanu, kokosových vlákien alebo pohánky. Matrace z molitanu síce nezaťažia vašu peňaženku, sú mäkšie a jednoduchšie na údržbu, no pediatri skôr odporúčajú matrace z tvrdších materiálov (napr. kokosové vlákna), aby sa pod váhou dieťaťa neprehýbali. 

Ďalšie tipy pri kúpe postieľky:

Uprednostnite rozmery postieľky 120x60 cm. Sú univerzálnejšie a príslušenstvo k nim je dostupnejšie, keďže je o ne väčší záujem. Veľkou prednosťou postieľok sú odkladacie priestory, kde ľahko uložíte veci pre bábätko a tak ich budete mať stále po ruke. 

Aj keď možností ako vybrať detské postieľky je veľmi veľa, pri výbere by ste mali dbať na jediné - na spokojnosť vás a vašich detí!