Ako vybrať poschodovú posteľ do detskej izby: Návod v 3 krokoch

Idete deťom kúpiť poschodovku, no je ich toľko, že by sa vám zišla pomocná ruka pri výbere? Poradíme vám. Takto sa zorientujete v ponuke a kúpite tú najlepšiu poschodovú posteľ všetkých čias! :)

 

 

Pozrite sa s nami, ako na vybrať poschodovú posteľ krok za krokom:

 

Krok 1: Zvážte možnosti, ktoré detská izba ponúka

Keďže poschodová posteľ predstavuje úsporný a premyslený nábytok do detskej izby, ešte pred kúpou sa uistite, že je tu pre jej umiestnenie dostatok miesta. Aj keď poschodová posteľ šetrí priestor, bude to pravdepodobne najväčší kus nábytku v celej detskej izbe. Začnite preto tým, že poriadne premeriate rozmery miestnosti v časti, kde sa bude nachádzať vaša nová poschodovka:

  • Zmerajte rozmery kútika, kde poschodová posteľ bude stáť. Neplánujte rozmery na centimetre presne, ale radšej im nechajte vôľu a pár centimetrov prirátajte. Posteľ, ako aj iný (nie len detský) nábytok sa nikdy nebude dotýkať stien úplne na doraz, ale zostane uložená približne 2 - 8 cm od stien.
  • Zmerajte aj výšku stropu a porovnajte ju s výškou zvažovanej poschodovej postele. Poschodovka patrí iba do ľahko vetrateľnej miestnosti s dobrou cirkuláciou vzduchu. Platí, že čím je strop vyšší, tým lepšie - a najmä zdravšie. Na vyššej úrovni v miestnosti bude pravdepodobne teplejší, suchší a vydýchanejší vzduch. A aká je teda ideálna vzdialenosť od stropu? Taká, aby ste si na hornom lôžku dokázali aj pohodlne sadnúť, a to si vyžaduje vzdialenosť približne 110 cm od horného okraja matraca po strop.
Krok 2: Posúďte vek a schopnosti dieťaťa

Majte na pamäti vek a súčasnú pohybovú zdatnosť svojich detí. Poschodové postele môžete vyberať priamo s deťmi, pozrieť si všetky obrázky v našom e-shope a deti tým možno aj motivovať pri domácich prácach. V záverečnej fáze nákupu by to však mali byť rodičia, kto dôsledne zváži celkovú bezpečnosť, vybavenosť a praktickosť poschodovej postele.

Krok 3: Kvalitný materiál, dizajn a konštrukcia

Materiál poschodovej postele

Kvalitný materiál a konštrukcia sú základom. Poschodová posteľ by mala byť v prvom rade pevná, odolná a stabilná. Z materiálu odporúčame najmä masívne drevo. Medzi najkvalitnejšie patrí buk a borovica, ktoré nájdete v našom e-shope. Pozrite si napríklad masívne poschodové postele z buku, ktoré sú vhodné aj pre dospelých.

Poschodové postele rozložiteľné na dve samostatné postele

Ak už teraz tušíte, že spoločná poschodovka vaše deti časom omrzí, alebo budú mať neskôr samostatné detské izby, zamerajte sa pri výbere na to, aby sa vaša nová poschodovka dala rozložiť na dve detské postele. Rozložiteľné poschodové postele kúpite aj v našom e-shope. No pozor, nie každá poschodovka je rozložiteľná. Preto si vždy pozorne prečítajte popis produktu alebo nám napíšte na zákaznícku podporu, aby ste si overili, či je poschodová posteľ, ktorú ste si vybrali rozložiteľná. 

posch obe

Farebnosť a dizajn poschodovej postele

Na záver nezabudnite na celkový vzhľad nábytku, stane sa totiž súčasťou vášho života a domácnosti na celé roky:

  • Ak patríte vo výbere nábytku ku konzervatívcom, neutrálnym prírodným drevom nič nepokazíte a takáto klasická drevená poschodová posteľ vizuálne zapadne do akokoľvek farebne dekorovanej detskej izby.
  • Ak túžite detskú izbu zosvetliť, siahnite po modernom, bielom dizajne. Poschodové postele v bielej farbe nájdete napríklad tu.
  • Ak máte vy a vaše deti radi farby a veselé detské dekorácie chcete touto formou pretaviť aj do izby, môžete zvoliť pestré odtiene.

FA5339-1

Poschodová posteľ iba pre jedno dieťa? Prečo nie?! 

Aj takéto poschodové postele sa dnes už vyrábajú, no presnejšie by sme ich mali volať vývýšené detské postele. Spravidla nie sú určené pre viac detí, ale len pre jedno dieťa. Aj tu opäť záleží na druhu postele a veku dieťaťa. Detská poschodová posteľ pre jedno dieťa môže mať na poschodí lôžko a v dolnej časti písací stôl pre školáka, či priestor na umiestnenie šatníka. Naopak, škôlkarom môže urobiť radosť vyvýšená poschodová posteľ so šmýkačkou. Deťmi sú predsa len raz. :) Vyvýšené poschodové postele pre deti si môžete pozrieť tu.

Na záver: Nezabudnite ani na matrac

Skontrolujte, či je vybraná poschodová posteľ s matracom, alebo bez. Informáciu nájdete v popise postele. Ak nie je zahrnutý k posteli, matrace pre deti si môžete objednať spolu s poschodovku. Celú ponuku nájdete tu.

Hodiť sa vám môžu aj nové plachty a obliečky s rozprávkovým vzorom. Čo poviete na tieto? 


Prečítajte si aj: