Ako často meniť matrac?

Vedeli ste, že aj váš matrac má dobu spotreby? Po niekoľkých rokoch stratí každý matrac svoje pozitívne vlastnosti, čo sa môže odraziť aj na kvalite vášho spánku. Starý matrac môže byť zodpovedný za každodennú únavu a bolesti chrbtice. Viete, kedy už prišiel čas výmeny starého matraca za nový? Zistite viac o tom, ako môžete predĺžiť životnosť matraca, a ako sa správne starať o váš matrac.

Ako často meniť starý matrac za nový?

Podľa špecialistov by mal kvalitný matrac vydržať od 5 až do 10 rokov. Aj keď na túto otázku neexistuje úplne presná odpoveď, niekoľko signálov vám ukáže, koľko života vášmu matracu zostáva. Výmenu matraca by ste mali zvážiť najmä kvôli hygienickým a ortopedickým dôvodom. Čo všetko vplýva na dĺžku životnosti matracov?

ako-casto-menit-matrac

1. Starostlivosť o matrac a ochrana matraca

Ochrana matraca je jeden z najdôležitejších faktorov. Váš matrac by mal byť chránený pred mechanickým poškodením, prachom či roztočmi, ale najviac pred vlhkosťou.

Dôležitú ochranu pred poškodením zabezpečí hrubý poťah - obal, ktorý je prateľný. Ochranu pred vlhkosťou (napríklad pred nočnými nehodami detí, ale aj pred potom), zabezpečí nepremokavý chránič na matrac. V prípade namoknutia je dôležité matrac dôkladne vysušiť. Na predĺženie životnosti matraca môže pomôcť aj občasné vetranie, napríklad na balkóne či na terase spolu s perinami.

2. Životnosť matracov

Dĺžka životnosti matracov je naozaj veľmi vysoká a ani po rokoch sa nemusí prejaviť znehodnotenie, "únava" materiálu, či strata pozitívnych vlastností. Záleží prevažne na tom, ako často sú používané. Ak je matrac využívaný denne, môže sa za 5-7 rokov preležať a zdeformovať. Ak však máte nový matrac, napríklad na chate, ktorý sa využíva len príležitostne, môže vydržať v skvelej forme aj 20 rokov.

3. Otáčanie matracov

Veľa ľudí zabúda, že predĺžiť životnosť matracov môžu aj vďaka tejto jednoduchej pomôcke, ktorú nájdete aj v návode na použitie - pravidelné otáčanie matraca. Matrac otáčajte ideálne vždy pri výmene posteľnej bielizne, minimálne však 1x za mesiac. Ak máte matrac, ktorý má na každej strane rozdielnu tvrdosť, môžete ho otáčať tak, aby sa vymieňalo miesto pre nohy s miestom pre hlavu. Pravidelné otáčanie dokáže zabrániť preležaniu a deformácii matraca.

Ako zistiť, že je matrac potrebné vymeniť?

Ak je matrac viditeľne zdeformovaný, budíte sa s bolesťami hlavy, krku či chrbtice, určite váš matrac vymeňte. Ďalším signálom môže byť vyššia hmotnosť - máte pocit, že je matrac oveľa ťažší, než aký bol pri kúpe? Za to môže nahromadený prach, vlhkosť, roztoče a ďalšie nečistoty. Nezabudnite, ak vás trápi alergická nádcha, aj to môže byť signál pre výmenu matraca.

V súčasnosti si váš nový matrac viete zaobstarať za rozumnú cenu. V našej ponuke nájdete kvalitné matrace za najlepšiu cenu.
Objavte viac informácií, ako vybrať správny matrac priamo pre vás.