Najlepší matrac pre kvalitný spánok je tvrdý matrac

Počuli ste už niekoho, že sa sťažuje na tvrdý matrac? A prečo lekári, v súvislosti s kvalitným spánkom, odporúčajú tvrdé matrace? Odpoveďou je, že pre správnu polohu chrbtice je najlepší tvrdší matrac, ale pre každý typ postavy je ideálna iná tvrdosť. Ako vybrať správne tvrdý matrac sa dozviete v článku.

Tvrdý matrac

Myslíte si, že tvrdý matrac tlačí a pripomína spanie na tvrdej podlahe? Ak vás niečo počas spánku tlačí, zrejme to budú staré vyležané pružiny a takýto matrac je potrebné okamžite vymeniť.

Tvrdosť matraca je vlastnosť, ktorá je zabezpečená jeho jadrom. Ide o pevnú časť (napríklad kokosová doska), ktorá sa nedeformuje. Vrchná časť matraca naopak môže byť mäkká a tvorená napríklad pamäťovou penou.

Pôsobenie na chrbticu

Viete, čo sa deje, ak je matrac veľmi mäkký? Vaša chrbtica sa neprirodzene deformuje a nemá dostatočnú oporu, čo je hlavným dôvodom problémov s bolesťou hlavy, krku či chrbtice. Práve spánok na tvrdšom a pevnom matraci, ktorý má byť podporený kvalitným roštom, pomáha udržiavať zdravú polohu pri spánku.

Kĺby

Kĺby môžu bolieť po spánku na príliš tvrdej podložke (napríklad, ak ide o karimatku položenú na tvrdej podlahe). Avšak, tvrdý matrac obsahuje hornú vrstvu, ktorá je dostatočne hrubá na to, aby sa prispôsobila kolenám, lakťom, ramenám, ale aj bedrovým kostiam.

Čo mäkké matrace?

Mäkšie matrace a matrace s nižšou tvrdosťou sú vhodné skôr pre ľudí s nižšou hmotnosťou. Mäkký matrac sa vám môže zdať komfortnejší, ak sa však budíte s bolesťami, zvážte výmenu vášho starého matraca za tvrdší.

Ako nahradiť mäkký matrac?

Vyskúšajte spánok na tvrdšej pohovke či karimatke. Zo začiatku sa vám môže zdať tvrdší povrch pre vaše telo horší a môžete sa cítiť "dolámaný", ale to si len svaly a kĺby potrebujú zvyknúť na novú polohu počas spánku. Po pár dňoch si telo zvykne, nepríjemný pocit ustane a vy sa môžete tešiť z kvalitnejšieho a zdravšieho spánku.

Matrace sa vyrábajú v piatich stupňoch tvrdosti. Ideálnu tvrdosť matraca zistíte predovšetkým podľa vašej hmotnosti. Na našej stránke je tvrdosť uvedená pri každom matraci.

Úrovne tvrdosti a nosnosť matracov:

  • H1 – veľmi mäkký (max. nosnosť 40 kg)
  • H2 – mäkký (max. nosnosť 60 kg)
  • H3 – stredne tvrdý (max. nosnosť 100 kg)
  • H4 – tvrdý (max. nosnosť 120 kg)
  • H5 – veľmi tvrdý (max. nosnosť 120 kg)

To znamená, že napríklad dieťa s nižšou váhou nepotrebuje veľmi tvrdý matrac (H5) a dospelý človek nemá dostatočnú oporu pre chrbát na veľmi mäkkom matraci (H1).

Nasledujúca tabuľka vám pomôže vybrať ideálny matrac podľa výšky a váhy:

Objavte viac informácií, ako vybrať správny matrac presne pre váš typ postavy.