Ako na domáce prečalúnenie sedačky?

Každý materiál má vopred stanovenú dobu životnosti a inak to nie je ani pri textile. Ak máte doma kúsok nábytku, ktorý milujete, odretý, prašivý, či dokonca roztrhnutý textilný poťah dokážete prehliadať celé roky. Keď však poťah finálne doslúži, nemusíte vyhadzovať celé krásne vyrezávané kreslo, obľúbené stoličky po babičke či pohovku, ktorá je v rodine už 50 rokov. Môžete nábytok prečalúniť a vdýchnuť mu tak úplne nový život.

calunenie

Prečo zvoliť nové čalúnenie?

Prečo by ste sa mali vlastne mali rozhodnúť prečalúniť vašu sedačku alebo iný obľúbený kúsok? Ak je nábytok kvalitný, ale textilná časť už je opotrebovaná, nie je nutné ho vyhadzovať. Niektoré cenné kúsky nábytku z kvalitného dreva majú často vek v trojciferných číslach a rozhodne stoja za záchranu. Ako teda pristúpiť k prečalúneniu a renovácii nábytku?

Čalúnenie sedačky

Čalúnenie sedačky či iného nábytku množstvo ľudí prenechá radšej odborníkovi, no v skutočnosti by to v pohode zvládli aj sami doma a oveľa lacnejšie. Pri čalúnení je však nutné postupovať rozvážne a spojiť ho aj s renováciou drevenej časti nábytku, ktorá bude pravdepodobne tiež opotrebovaná. Jemné ručné prebrúsenie celej drevenej časti a následný náter novým lakom, podlepenie spojov a výmena skorodovaných skrutiek sú úplný základ.

Prečalúnenie nábytku

S čalúnením nového textilu súvisí často aj výmena výplne na sedacej časti alebo opierky, ktorá je pravdepodobne po rokoch taktiež roztlačená a poškodená. Ak ide napríklad o nejaké čelo postele, ktoré má plniť len estetickú funkciu, môžete použiť aj polystyrénové guľôčky. Ak však chcete vymeniť výplň napríklad v sedacej časti kresla alebo jedálenskej stoličky, kúpte si pevné, no mäkké polyesterové vlákna, respektíve kusy špeciálnej peny určenej priamo na sedenie, ktoré sú komfortné, no zároveň sa tak rýchlo nevysedia.

Ako vybrať nový textil?

Nábytok môžete prečalúniť rôznymi druhmi textilu, ale aj kožou. Je len na vás, či si dáte na mieru vyrobiť textil s identickým vzorom, ktorý bol na nábytku aj originál od výroby, alebo dáte prednosť novému, modernému vzoru. Keď už sa však pustíte do čalúnenia, vyberajte si len kvalitné a oderuvzdorné materiály, ktoré časom nestratia svoju farebnú sýtosť.

Video návod čalúnenia

Ak máte všetko pripravené, môžete sa pustiť do práce. Prečalúnenie jedného kusu nábytku vám zaberie aj bez praxe maximálne niekoľko minút až hodín. Lepšie je všetko raz vidieť, ako 100-krát počuť či čítať, preto sme pre vás našli tento krátky a praktický videonávod.