Každý zvládne upliesť pletenú deku. Ako na to?

Deky sú naše kamarátky na sychravé a chladné dni, zabalíme sa do nich aj vtedy, keď nás naštve niekto v práci, no útechu v nich hľadáme, aj keď sa jednoducho potrebujeme k niekomu pritúliť, no na blízku nie je žiadny vhodný adept. V dnešnom článku si ukážeme, ako vybrať deku pre dieťa aj dospelého, ale aj to, ako ju zvládnete upliesť sami, aj keď vôbec neviete štrikovať.

pletene_deky

Pletené deky

Pod pojmom pletené deky si pravdepodobne predstavíte klasickú vlnu. Ak vás práve začalo svrbieť celé telo, nemajte obavy. Vlna sa za posledných 30 rokov naozaj výrazne zmenila. Svetre od babičky, ktoré sme kedysi museli nosiť doslova za trest, by boli z dnešných materiálov mäkké ako obláčik. Niektoré klbká vlny sa už ani nedajú nazvať vlnou, ale skôr plyšom.

Ako upliesť deku

Ak chcete napríklad niekoho (pokojne aj seba) obdarovať ručne pletenou dekou a neviete štrikovať, prvou možnosťou je, že oslovíte babičku alebo inú osobu vo vašom okolí, ktorá túto aktivitu ovláda a ochotne vám deku vyrobí. Samozrejme, vlnu si môžete zakúpiť presne podľa vašich predstáv a nemusíte sa nutne spoliehať na tú od babičky, ktorá by vám nemusela padnúť do oka.

Deky pletené z reťazí, zvládne to každý

Na trhu sa objavili plyšové reťaze, z ktorých zvládne upliesť deku každý už za pár desiatok minút. Trik je v tom, že si môžete sami určiť, aká veľká má byť výsledná deka. Podľa toho si zvolíte dĺžku reťaze, no vybrať si, samozrejme, môžete aj farbu. Medzi najznámejšie značky patrí napríklad vlna Alize Puffy.

Reťaz si rozbalíte a odmeráte si prvých napríklad 70 cm, čo bude šírka vašej deky. POZOR! Reťaz nestrihajte, deku pletiete vždy z jedného kusu (či klbka), ktoré môže byť dlhé aj 20 metrov. Po nameraní šírky budúcej deky reťaz preložíte a nameráte si rovnakú dĺžku aj na druhej časti (spolu tak už máte 140 cm). Následne začnete prevliekať očká spodného radu cez očká horného radu (alebo naopak, podľa toho, ako máte reťaz otočenú) a vždy, keď prídete na koniec, opäť reťaz preložíte a prevliekate ďalšie rady v poradí.

Zdá sa vám to zložité? Naozaj to tak nie je. Ako sa vraví, lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. V tomto videu v slovenskom jazyku sa už v prvých minútach ľahko naučíte celý spôsob pletenia.

Z reťazí sa dajú pliesť aj koberce, vence a ďalšie doplnky, ako čiapky či šály.

Hrejivé detské deky

Detské deky bývajú vyrobené z tých najjemnejších materiálov, ktoré musia byť aj zdravotne nezávadné či natierané nezávadnými farbami. Používajú sa už na prikrývanie bábätiek v postieľke či kočíku, a preto sú detské deky často naozaj malé, napríklad 70x70 cm. Keď si takúto deku doma rozbalíte, určite sa k nej budete chcieť okamžite pritúliť.

Deky aj pre dospelých

Viete, aký je rozdiel medzi detskými a dospeláckymi dekami? Nie, tie detské nie sú často ani mäkšie, ani nemajú inú farbu. Rozdiel je väčšinou len vo veľkosti. Kým malé dieťa ľahko prikryjete so spomínanou dekou s rozmerom 70x70 cm, tatino s výškou 190 cm by asi za takýto darček nedokázal úprimne poďakovať. Medzi dospelými sú mimoriadne obľúbené aj deky s rukávmi, ktoré sú ako stvorené na leňošenie pred TV.